Articolul continua dupa recomandari

Daca atunci cand suntem sanatosi, ne putem permite sa dormim si in pozitia "floare-de-lotus", daca avem probleme de sanatate trebuie sa respectam cu strictete anumite reguli. “Daca bolnavul este operat si este imediat dupa operatie, este asezat de cei din jurul lui, avand o perna la cap, mica. E foarte bune sa aiba o perna care se muleaza pe coloana cervicala si sa aiba picioarele sus, pe o alta perna, care sa-i asigure circulatia de intoarcere, pentru ca in pozitia asta prelungita exista riscul de tromboza venoasa”, a explicat medicul Dinu Antonescu, profesor consultant.

Totusi, specialistii spun ca - si in cazul in care suntem sanatosi-tun - tot trebuie sa fim atentia la tipul de saltea pe care ne dormim. “Persoana sanatoasa este bine sa doarma pe o asa numita saltea ortopedica, care are o anumita elasticitate. Nu este, insa foarte moaleNu este buna o saltea care este pe un pat al caror arcuri sunt stricate si atunci este neregulata”, a mai afirmat Antonescu.

Iar daca aveti de ales intre o saltea ortopedica si una anatomica, nu ar terbui sa va ganditi prea mult. “In general este bine sa aiba o saltea ortopedica, deci care sa aiba o anumita rezistenta si pozitia de dormit trebuie sa si-o aleaga fiecare, pentru ca sa fie o pozitie comoda”, mai considera medicul.

Si daca am rezolvat-o cu salteaua, urmeaza alt element cheie in reteta unui somn pufos. Perna! “In general, tot asa, nu este bine sa stai cu niste perne foarte mari la cap. O perna care sa-ti asigure comoditatea coloanei cervicale, iar daca ai dureri la spate si esti in criza, atunci este mai buna pozitia pe-o parte si cu picioarele stranse”, a recomandat Antonescu.

Domnul profesor ne mai invata un secret si pentru o circulatie optima a sangelui. “Sa se puna o perna pe care sa stea picioarele, gambele pentru relaxare”, a precizat acesta.

Bun, acum ca am invatat toate pozitiile corecte pentru somn, nu ne ramane decat sa punem in practica ceea ce am invatat.