Mai ai puțin timp până când vei deveni părinte, iar instinctul de a-ți ocroti viitoarea minune se activează. Ești tentată să cumperi orice, întrebi în stânga și în dreapta ce trebuie să ai în casă, iar lista ți se pare interminabilă și mereu mai apare câte ceva de luat. Iată de ce ai nevoie cu adevărat.

Lucruri care nu trebuie să-ți lipsească din casă

Articolul continua dupa recomandari

În primul rând trebuie să ții minte că bebelușii cresc repede, așa că nu are sens să cumperi un miliard de hăinuțe de nou-născuți. Le adaptezi sezonului în care urmează să naști, pentru că în maximum două luni nu îi vor mai fi utile. Același lucru se aplică și în cazul scutecelor, care sunt pe numere și se aleg în funcție de greutatea copilului. În primul an, bebelușii iau câte un kilogram pe lună, deci vei schimba câteva măsuri.

Laptele praf îl cumperi și îl folosești doar dacă nu poți alăpta. În primele săptămâni, îți va fi foarte utilă o pompă manuală sau electrică. Îți stimulează lactația și e bună și pentru situațiile în care vrei să pleci de acasă și să-i lași celui mic biberonul plin. Compresele pentru sâni, protecțiile de silicon sau cremele speciale te pot ajuta dacă apar răni. Perna de alăptat este utilă dacă ai născut prin cezariană, dar poate fi înlocuită și cu o pernă normală. Dacă nu alăptezi, vei avea nevoie de biberoane și sterilizator. Altfel, un biberon pentru cazuri de urgență îți este suficient. Acesta poate fi sterilizat și prin fierbere.

Ce să ai în camera bebelușului

Extrem de importantă este calitatea aerului din camera bebelușului. Este indicat să-i asiguri o temperatură de 20-21 de grade, dar și o umiditate adecvată care trebuie să fie cuprinsă între 40-60%. În funcție de tipul locuinței tale, un umidificator sau un dezumidificator te ajută să rezolvi eventuala problemă. Găsești tot ce trebuie să știi despre aceste aparate pe alecoair.ro.

Pătuțul este obligatoriu, deși se întâmplă de multe ori să fie doar de decor, pentru că vei simți nevoia să îți ții puiul cât mai aproape tot timpul. Vei mai avea nevoie de o saltea și cearceafuri pentru pătuț, o păturică sau două, scutece de finet și un carusel muzical. E bine să ai un dulap doar pentru hainele celui mic. Vei vedea că garderoba lui crește odată cu el.

Alte lucruri de care vei avea nevoie

Pentru igiena bebelușului, ai nevoie de ser fiziologic și comprese sterile – pentru curățarea ochilor și a feței și de betadină - pentru curățarea zonei buricului. De asemenea, îți va trebui și un gel de duș pentru bebeluși și îți vor fi destul de utile o cădiță și un suport de baie, pe care să îl așezi pe cel mic în timp ce îl speli. Masa de înfășat este opțională, dar îți va fi de ajutor. În schimb, uleiul de masaj este obligatoriu, precum și crema împotriva iritațiilor.

În cazul răcelilor, batista bebelușului este indispensabilă. Medicamentele se dau doar la recomandarea pediatrului. Nu trebuie să-ți lipsească căruciorul, dotat cu landou pentru primele luni. Pentru că este o investiție costisitoare, poți lua în calcul și să-l împrumuți de la un prieten sau o rudă cu copii mai mari.

N-ar strica să împarți întreaga listă cu cei apropiați. După cum vezi, este destul de stufoasă și implică o responsabilitate foarte mare. Familia și prietenii îți sunt însă aproape și poți apela la ei. Nu evita nici sfaturile mamei sau bunicii, chiar dacă ți se par demodate. Și ele au crescut copii și te vor ajuta ori de câte ori ai nevoie.

Sursa foto: shutterstock.com