Avariile de la rețeaua de apă caldă și căldură lasă, anual, sute de locuințe în frig. Deși sunt reparate în decurs de câteva ore sau zile, aceste defecțiuni pot da peste cap viața oricărei familii. Dacă pentru a încălzi locuința există soluții alternative, este mult mai dificil să suplinești lipsa apei calde.

Tot mai mulți proprietari de apartamente sau case, sătui să se trezească fără apă caldă sau căldură pe timpul iernii, aleg să își instaleze astfel de centrale termice, nu numai pentru a-și reduce costurile cu încălzirea, dar și pentru a nu mai depinde de rețeaua generală. Centralele de apartament sunt o soluție avantajoasă pentru că vei plăti doar cât consumi, dar și pentru că îți permit să menții în locuința ta temperatura la care te simți cel mai confortabil.

Articolul continua dupa recomandari

Cei care încă nu și-au pus încă centrală și vor să treacă cu bine peste această iarnă au la dispoziție câteva soluții rapide pentru momentele în care se întâmplă să rămână pe neașteptate fără apă caldă și căldură:

Folosește sursele electrice de încălzire

În nopțile geroase, nu vei face ușor față frigului fără să te folosești de o sursă de încălzire. Caloriferele electrice sunt o soluție temporară prin care să încălzești dormitorul rapid. Totuși, fii cu băgare de seamă atunci când îl folosești, întrucât factura ta la energia electrică s-ar putea dubla dacă ții caloriferul pornit întreaga zi. Nu uita nici de aerul condiționat, care poate fi folosit și pentru a încălzi o încăpere. Această variantă este de ajutor însă pentru cei care au montat aparatul de aer condiționat în living sau în dormitor, întrucât acesta nu va face față la încălzirea întregii locuințe.

Izolează-ți termic locuința

Izolațiile termice sunt o metodă eficientă pentru a-ți scădea costurile lunare pe timpul iernii cu încălzirea, dar și pentru a-ți face locuința mai confortabilă, atât pe timpul iernii, cât și vara. În cazul apartamentelor, se izolează de regulă pereții exteriori, precum și ușile, în special cea de la balcon sau de la intrare.

O izolație termică bine făcută îți poate reduce costurile lunare chiar și cu 30-40% și este utilă chiar și într-o locuință în care confortul termic nu este neapărat o problemă.

Investește într-o soluție instantanee pentru apă caldă

Un boiler instant electric are avantajul că poate încălzi pe loc apa, fiind util pentru situațiile neprevăzute în care rămâi fără apă caldă. Pentru că are dimensiuni reduse, acesta poate fi folosit și doar ca soluție de avarie, iar costurile generate nu sunt foarte mari. Pe piață găsești și încălzitoare de apă instant pe gaz, însă acestea au dimensiuni mai mari și, odată montate în baie sau bucătărie, îți va fi mai greu să le dai jos când nu mai ai nevoie de ele.

Îmbracă-te corespunzător

Mai ales pe timpul nopții, este recomandat să te îmbraci bine și să te învelești cu o plapumă călduroasă, pentru a compensa lipsa de căldură din locuință. Ține la îndemână o bluză mai groasă sau un hanorac, în caz că ți se face frig peste noapte. Totuși, ai grijă să nu te înfofolești prea tare, întrucât există riscul ca, peste noapte, să transpiri și să te dezvelești, ceea ce poate fi rețeta sigură pentru o răceală sau dureri musculare.

Situațiile în care rămâi fără căldură pot fi înșelătoare tocmai pentru că nu îți dai seama niciodată cât de gros ar trebui să fii îmbrăcat de fapt. De aceea, ar trebui să încălzești puțin așternuturile înainte sau să aștepți 10-15 minute după ce te-ai băgat în pat pentru a-ți da seama cât de confortabil te simți.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:fizkes