Natalitatea in Romania este in continua scadere, ceea ce nu pare a determina autoritatile sa se ingrijoreze. Nu reprezinta o noutate nici faptul ca sistemul medical romanesc nu este de incredere, iar lacunele se rasfrang si sunt vizibile, in special, la nivelul scaderii continue a indicelui demografic. In egala masura, parintii din Romania sunt determinati sa ia decizii neasteptate, in special pentru sistemul medical din 2018, care afecteaza viitorul familiei, la fel si bugetul.

Daca tu te pregatesti sa devii parinte sau iti faci planuri mari pentru urmatorii ani, documenteaza-te cu atentie cu privire la optiunile de nastere si de dupa pe care le ai. In aceeasi masura, sarcina poate decurge cu mai multe sau mai putine provocari, in functie de starea ta proprie de sanatate. Odata ce ai trecut de primul trimestru, te poti bucura de viitorul tau alaturi de copil, insa nu inainte de a afla despre sarcina oprita din evolutie, pana in cele mai mici aspecte. Vei sti, in acest fel, sa te protejezi mai bine si cum sa raspunzi solicitarilor oganismului tau, care va trece printr-o varietate de experiente si schimbari dificile.

Articolul continua dupa recomandari

Odata ce vei constientiza noua responsabilitate pe care ti-ai asumat-o, vei defini si noua traiectorie de decizii pe care este necesar sa le iei pentru binele bebelusului tau. Cu aceasta ocazie vei constientiza, de fapt, cat de pagubos si nepregatit este sistemul medical romanesc pentru a intampina pe lume nou-nascuti.

Vezi 3 imagini în Galerie

Afla ce decizii au ales parintii romani sa ia pentru sanatatea mamei si a copilului:

  • Siguranta bebelusului la nastere si pe tot parcursul vietii reprezinta principala preocupare a fiecarui parinte. In aceasta situatie, tot mai multi romani isi doresc sa asigure micutilor conditii si sanse la o viata sanatoasa. Daca iti doresti sa te documentezi indeaproape cu privire la optiunile catre care se orienteaza acestia, afla mai multe despre celulele stem si cand este potrivit sa le recoltezi. Astfel, cele recoltate la nastere, din cordonul ombilical, sunt alegerea potrivita pentru cei mai multi dintre parinti. De asemenea, ai la dispozitie mai multe optiuni de stocare, pentru a fi sigur ca, la nevoie, celulele recoltate la nastere sunt accesibile.

  • Printre primele schimbari in atitudinea parintilor se numara si alegerea locului si tipului de nastere pentru care mamicile opteaza. De teama unor neglijente din partea medicilor, a asistentilor si in incercarea de a se feri de un mediu nesanatos, tot mai multe mamici aleg sa nasca in maternitati private, supravegheate de medici motivati ce lucreaza in conditii excelente. Pretul poate fi piperat, in special pentru marea majoritate a romanilor, insa compenseaza, fara indoiala, grijile cu care stai atunci cand nasti intr-un spital de stat ce inspira neincredere, dezamagire si, de multe ori, incompetenta si dezorganizare. Atunci cand se pregateste de cel mai important moment din viata sa, niciun parinte nu isi doreste sa poarte povara unor evenimente ce pot fi usor evitate, de aceea tot mai multi parinti romani se orienteaza catre aceasta alternativa costisitoare, dar sigura.

  • Cezariana sau nastere naturala? Este una dintre primele intrebari pe care si-o pun mamicile in devenire. Fara a intra in detalii, cezariana a devenit tot mai populara printre mamici, intrucat intruneste mai multe asigurari cu privire la aducerea pe lume in siguranta a nou-nascutului, de la eliminarea disconfortului pentru mama, pana la refacerea mult mai rapida dupa nastere. Romancele isi doresc sa depaseasca rapid momentul nasterii, intrucat aceasta experienta nu este prezentata ca fiind un eveniment incantator in Romania, ci ca pe o grija in plus. In acest sens, mamicile si autoritatile trebuie sa impartaseasca tot mai mult din aspectele pozitive ale nasterii, pentru a incuraja viitoarele mame sa ia decizia corecta, alegand in functie de posibilitatile lor fizice.

Vezi 3 imagini în Galerie

Sa devii parinte este, cu siguranta, cea mai mare bucurie a fiecaruia, insa mediul in care iti aduci pe lume copilul influenteaza intr-un grad coplesitor starea ta de spirit si perspectivele pentru viitor. Romanii aleg alternative noi pentru asigurarea unei nasteri si a cresterii sanatoase pentru cei mai mici membrii ai familiei.