Surpriză de proporţii pentru un poliţist suedez de origine română, care a venit în vizită în Bucureşti, oraşul strămoşilor săi. El a descoperit că bunicul său, despre care nu ştia prea multe, era, cu decenii în urmă, un hoţ. I-a găsit, din întâmplare, numele şi fotografia într-un volum prăfuit de pe vremea lui Ceauşescu, expus la Muzeul Kitschului.

Născut la Stockholm într-o familie de români, Michael Cojocaru a venit la Bucureşti să-şi vadă sora, care tocmai a absolvit, aici, Medicina.

Articolul continua dupa recomandari

În vizită la muzeul Kitschului, el a răsfoit, din curiozitate, un volum editat în 1968 de Miliţie, cu titlul "Hoţi de buzunare şi spărgători". Nu mică i-a fost mirarea să descopere, sub o poză care-i semăna, un nume cunoscut.

Michael Cojocaru: "Simion Constantin zis Gavrilă", ceea ce înseamnă cunoscut şi sub numele de Gavrilă, şi imediat m-am gândit: "O, Doamne, ar putea fi bunicul meu, pe care nu l-am văzut niciodată".

Bărbatul a divorţat şi a dispărut fără urmă, la puţin timp după ce se născuse mama lui Michael, aşa că familia nu mai ştia nimic despre el. Sora tânărului confirmă şi ea asemănarea. 

Caroline Cojocaru: El chiar arată la fel cu fratele meu, iar povestea se potriveşte: adresa unde auzisem noi că locuia, în Bucureşti, este cea corectă.

Michael se pregăteşte să-şi înceapă cariera în poliţia din Suedia, după ce a absolvit şcoala de profil. Dar nu se simte deloc jenat că bunicul său îşi câştiga existenţa încălcând legea. 

Michael Cojocaru: Sunt bucuros că am aflat cine era, nu-mi pasă că era criminal sau ceva de acest gen, pentru că, ştiţi cum e, cu toţii facem greşeli.

Tânărul s-a grăbit să-i dea vestea mamei sale, care nu s-a mirat prea tare de ce a aflat. Şi l-a rugat ca, într-o viitoare vizită la Bucureşti, să încerce să afle şi mai multe despre bunicul aproape uitat.