Cad capete din poliţie ca urmare a scandalului generat de cazul agentului acuzat de pedofilie. Şeful Poliţiei Capitalei şi adjunctul său au demisionat. Peste o sută de agenţi au fost audiaţi, 20 sunt cercetaţi disciplinar, iar 22 fac obiectul unui dosar penal.

"I-am solicitat domnului Despescu ca, maxim o săptămână, maxim o săptămână, nu o săptămână, ci maxim o săptămână, să vină cu două tipuri de rezultate. Vinovaţii şi responsabilii. Şi nu deferiţi opiniei publice, ci deferiţi organelor competente", este declarația dată, joi, de premierul Mihai Tudose, la Sinteza Zilei.

Articolul continua dupa recomandari

Şi ieri, puţin după ora prânzului, la doar două zile după cererea premierului, acesta a primit o vizită fulger.

Bogdan Despescu a făcut o vizita foarte scurtă la Guvern. A stat de vorbă puţin cu premierul şi a adus raportul pe cerut de Tudose.

11 pagini în care şeful poliţiei române a raportat mai multe deficienţe în instrumentarea dosarelor de agresiune sexuală comise de agentul pedofil Eugen Stan în anii 2009, 2012,2015, 2016 şi 2018.

Tudose: "Începând de la colegii de tură, care două zile au stat cu poza în buzunar sau pe două maşini şi n-au fost în stare să-şi recunoască colegul, ajungând până la şefii ierarhici care ar fi trebuit să ştie că respectivul a mai fost cercetat în diverse dosare până acuma. Ăştia trebuiau primii daţi afară"

Unii dintre ei au făcut-o singuri. Şeful Poliţiei Capitalei, Nicu Dragoş, dar şi adjunctul său, Marius Ştefan, şi-au dat demisia. Cei doi au renunţat la funcţii după ce au aflat că sunt cercetaţi disciplinar.

Sunt vizaţi de anchetă poliţişti de la Secţiile 18 şi 22 din Bucureşti, dar şi de la Rutieră. În total, 22 de oameni în uniformă vor fi cercetaţi penal pentru că l-ar fi protejat pe colegul lor acuzat de pedofilie. Printre ei se numără: Emanuel Vornicu, şeful direct al lui Eugen Stan, comandantul Brigăzii Rutiere, Victor Gâlceavă, dar şi fostul sef de la Circulaţie din 2016, Daniel Vasile. Raportul arată că aceştia nu au luat nicio măsură împotriva lui Stan, deşi au ştiut ce face subalternul lor. În plus, li se impută şi faptul că au tăcut şi nu au raportat nimic, nici după ce au văzut imaginile agresiunii din 5 ianuarie anul acesta.

Responsabil este considerat şi adjunctul şefului Poliţiei Române, Marius Voicu. În 2016, acesta era şeful Poliţiei Capitalei, iar Bogdan Despescu îi reproşează că nu a respectat dispoziţiile sale. Cercetaţi disciplinar sunt şi 7 poliţişti de la Secţia 22, care s-au ocupat de ultimul caz de pedofilie din Sectorul 6, şi care vor ajunge şi ei în faţa procurorilor, pe motiv că şi-au anunţat superiorii abia după cinci ore de la depunerea plângerii.

De la secţia 18 - care s-a ocupat de cazul din 2016 când Eugen Stan ar fi atacat o femeie de 32 de ani-, trei poliţişti sunt consideraţi răspunzători, respectiv fostul şef al secţiei, ofiţerul care s-a ocupat de caz, plus şeful biroului investigaţii criminale.

În tot acest lung şir de acuzaţii, disciplinare sau penale, Bogdan Despescu se disculpă şi spune că, deşi a fost înştiinţat cu privire la Eugen Stan şi a cerut să se ia măsuri împotriva acestuia, ordinul său nu a fost dus la îndeplinire.