Pământul este ca o magazie foarte mare de energie termică, el poate fi folosit pentru a oferi căldura caselor, lucru deja realizat la scara largă cu ajutorul pompelor de căldură sol-apă. Cunoscute și sub denumirea de pompe de căldură geotermale, ele exploatează căldura stocata în pământ, venită de la soare.

O pompă de caldură este folosită pentru a oferi căldură iarna, răcirea locuinței vara, apă caldă menajeră.

Articolul continua dupa recomandari

Pompele de caldură sol-apă

Pompele de căldură sol-apă reprezintă cea mai prietenoasă modalitate de încălzire a caselor, datorită faptului că emisiile de carbon sunt mult diminuate. În locul combustibililor fosili este utilizată energia solară stocata în pământ, pompele de căldură sol-apă devenind cea mai eficientă metodă de încălzire a locuințelor.

Instalate la scară largă în întreaga lume (deja cu vechime în America de Nord, Suedia, Germania, Elveția), pompele de căldura au ajuns tot mai mult în atenția proprietarilor de case din țara noastră.

Pompe de căldura - Preț

Persoanele care investesc bani semnificativi în ridicarea unei vile își dau seama că pentru un efort financiar suplimentar pot folosi o sursă de căldura inepuizabilă, economisind sume importante pe viață, lucru datorat facturilor scăzute. În plus, foarte important în contextul actual, folosesc o tehnologie cu ajutorul căreia sunt reduse emisiile de dioxid de carbon (care cauzează încălzirea globală).

În plus, costurile de întreținere pentru pompele de căldură sunt inexistente, au durată de viață mai mare de 20 de ani și furnizează căldură fără surse adiacente de încălzire.

O proiectare foarte bună a întregului sistem al pompelor de căldură, așadar o instalare realizată de specialiști cu experiență, cu tehnologie nouă, va avea un coeficient de performanță anuala 4. Adică o pompă de căldură produce în medie 4 kWh energie termică din fiecare 1 kWh de energie electrică consumată.

Cu ajutorul energiei din mediul înconjurator, pompa de căldură produce mai multă energie decât consumă.

Investiția în pompe de căldură înseamnă în jur de 10 mii de euro pentru o casă de 120 mp (implică întreg sistemul: execuția forajelor, pompa de căldură, camera tehnică).

Prețul poate părea fabulos, însă este o investiție pentru tot restul vieții, pentru copiii, nepoții, strănepoții care vor locui în respectiva casă. Căldura Pământului este o sursă de energie inepuizabilă.

Facturile locuinței vor fi mult mai mici decât în mod obișnuit, prin urmare investiția se amortizează, economiile făcute de-alungul timpului fiind o reală plusvaloare.

Eficiența, avantajele pompelor de căldura trebuie cunoscute tot mai mult. Ele au devenit deja noul trend și este important să îmbrățișăm schimbarea care ne aduce un plus de confort, economie de bani și un mediu curat pe care să îl putem lăsa moștenire.