Castelul Corvinilor din Hunedoara, unul dintre cele mai vizitate obiective din România, va avea parte, în sfârşit, de o renovare. Impunătorul castel figurează în topul celor mai frumoase construcţii medievale şi deseori a fost transformat în platou de filmare pentru mari producţii. A suferit însă, de-a lungul secolelor, din cauza restaurărilor prost făcute.

Castelul ridicat de Iancu de Hunedoara în secolul 15 rămâne şi în prezent o bijuterie a arhitecturii gotice.

Articolul continua dupa recomandari

Castelul Corvinilor, în topul celor mai frumoase din lume

Este în topul 10 al castelelor de basm din toată lumea, conform votului turiştilor, şi unul dintre cele mai vizitate obiective din România.

Dan Bobouţanu, primarul oraşului Hunedoara: Este ceva fabulos, este un punct de atracţie pentru municipiul Hunedoara ieşit din comun. Subliniez un alt lucru, toate impozitele şi taxele cetăţenilor din municipiul Hunedoara pe proprietate au fost întrecute, anul trecut, de încasările de la castel

10 milioane de lei au lăsat la castel cei aproape 400.000 de vizitatori, doar în 2018. 

Bani au venit şi de la case de producţie din toată lumea, care au ales Castelul Corvinilor ca decor pentru zeci de filme.

Sorin Tincu, directorul Castelului Corvinilor: Aş menţiona Regii blestemaţi, cu Gerard Depardieu, Ghost Rider, cu Nicolas Cage, dar nu în ultimul rând Vlad Ţepeş sau Blood Rain, dar şi filme istorice cum ar fi Nostradamus sau Ioana D'Arc

Dar secolele scurse şi renovările prost făcute au afectat elementele castelului. 

Este şi cazul celebrei fresce care înfăţişa legenda  corbului - un simbol al Corvinilor. Se spune că atunci când o pasăre a încercat să-i fure inelul, pe când era doar un copil, Iancu de Hunedoara a săgetat-o.

Castelul Corvinilor, restaurat cu 5 milioane de euro

Aşa ar fi ajuns corbul pe blazonul principelui. Din povestea ilustrată la început pe castel în culori vibrante, au mai rămas acum doar nişte contururi vagi. 

La jumătatea secolului trecut, restauratorii au înlăturat vitraliile care protejau picturile. 

Sorin Tincu, directorul Castelului Corvinilor: Expunerea frescei direct la factorii de mediu şi nu în ultimul rând la poluarea ce era în Hunedoara înainte de '89 a dus la degradarea ei şi implicit la necesitatea restaurării acesteia

Proiectul de restaurare, în valoare de 5 milioane de euro, prevede şi refacerea acoperişurilor din latura sudică a castelului.

Lucrările vor începe la vară şi vor dura doi ani. Turiştii vor avea însă acces în zonele în care nu se lucrează.