Aproape cinci milioane de euro se investesc în judeţul Bistriţa-Năsăud pentru modernizarea unui castel. Monumentul istoric se află pe un domeniu de câteva hectare lungime, în comuna Şieu, iar construcţiile de reabilitare au început deja. Până la sfârşitul anului viitor, autorităţile speră ca domeniul să devină destinaţie turistică.

Fiecare porţiune din curtea castelului de la Posmuş este plină de istorie. Castelul care astăzi arată ca o ruină, pe vremuri era un un loc de întrunire al cancelarilor. În curtea domeniului de câteva hectare erau plantate mii de flori şi de copaci, iar pe margine se aflau magaziile şi grajdul. În spate era clădirea principală, iar în faţă bastionul, în care se afla o capelă.

Articolul continua dupa recomandari

În urmă cu două secole, castelul a fost construit în stil baroc de cancelarul Transilvaniei, proprietarul de drept al domeniului. După ce a trecut pe rând printr-un incendiu şi o revoluţie, domeniul a fost distrus. Localnicii îşi amintesc cu nostalgie de imaginea impresionantă a castelului de altădată.

Acum autorităţile din comuna Şieu, împreună cu Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, vor reabilita întregul domeniu, cu cinci milioane de euro, din fonduri europene.

După ce va fi reabilitat, castelul va găzdui ateliere de creaţie artistică, săli expoziţionale, o bibliotecă, sală de conferinţe şi, desigur, va putea fi vizitat de turişti.