Cartofii şi merele sunt printre cele mai periculoase alimente! Este rezultatul îngrijorător al testelor făcute de autorităţi pe produsele din comerţ. Legumele şi fructele sunt tratate cu pesticide în exces, iar unele ajung să conţină un cocktail de şapte otrăvuri. Explicaţiile şi sfaturile specialiştilor în materialul următor.

Inspectorii sanitari au verificate toate fructele şi legumele din comerţ, iar rezultatele i-au speriat şi pe ei. Toate sunt pline de pesticide, otrăvuri periculoase. Una dintre aceste substanţe se regăseşte în 98 la sută dintre prdouse. 

Articolul continua dupa recomandari

Potrivit ANSVSA, unele fructe şi legume din comerţ pot conţine până la şapte pesticide. În topul celor mai nesigure fructe găsim merele, strugurii şi citricele, iar la capitolul legume, regăsim cartofii, roşiile şi castraveţii.

Surpinzător, chiar fructele exotice, de care mulţi se feresc pentru că sunt din import, ar fi cele mai sigure. În timp ce tradiţionalii cartofi sau merele pot fi periculoase.

De cele mai multe ori, fructele şi legumele sunt stropite cu imazalil, un pesticid ce poate afecta ficatul sau stomacul. Această substanţă este autorizată în 24 de state membre, inclusiv în România, iar cantitatea maximă permisă este de cinci miligrame la un kilogram.

Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons: Când un astfel de produs intră din afara Uniunii Europene, normativele cu privire la pesticide, îngrăşăminte, nu mai sunt îndeplinite normele Uniunii. Și ne trezim cu tot felul de produse din Turcia, Iran, care au intrat pe teritoriul României şi sunt vândute fără documente fiscale și ne trezim că în loc sa mâncăm o portocală, mai bine bem o băutură carbogazoasă pentru că tot aceeaşi zonă de produse chimice intră în organism

Marea problemă este, spun specialiştii, că mulţi consumatori nu ştiu cum să se protejeze. O soluţie ar fi spălarea fructelor cu bicarbonat de sodiu: "Suntem pofticioşi şi le luăm. Le spălaţi mai cu atenţie sau cum le curăţaţi? Eh da, le curăţăm, dăm coaja într-o parte şi aia e. Ce să spălăm?!".

Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons: N-o să găsim nici portocale făcute în țara noastră și foarte multe produse, mai trufandale, tip căpşuni, cireșe în mijlocul iernii. Dar în momentul în care cumpărăm produsele, neapărat să le spălăm înainte de a le consuma, iar după ce le-am spălat bine, bine, iar apoi să ne spălăm și noi pe mâini pentru că în momentul în care am decojit portocala și lămâia și punem mâna pe miez, automat ducem toate substanţele chimice cu care au fost date pentru a fi conservate şi transportate pentru că vin de la mii de kilometri

Mulţi români folosesc coaja fructelor pentru prăjituri, ceaiuri, sucuri şi băuturi alcoolice. 

Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons: Ne putem trezi cu toxiinfecţii alimentare, ne doare burta. Avem probleme, iar când discutăm de copii atunci discutăm de reacţii mult mai agresive

De cele mai multe ori alimentele care depăşesc limita de pesticide admisă de Uniunea Europeană se comercializează în locuri neautorizate, pieţe improvizate sau la colţul blocului.