Mai multe capre negre au coborât în zone mai joase decât în mod normal, pentru a căuta hrană. Aşa se întâmplă în iernile cu multă zăpadă. Pe fundal se aude şi cel mai frecvent sunet scos de caprele negre - cel de alarmare, atunci când se simt în pericol.

Şuieratul  este semnul caprelor negre din Munţii Tarcău care dau alarma atunci când se simt ameninţate. Şuieratul este urmat de o bătaie din picior.

Articolul continua dupa recomandari

Când este multă zăpadă, caprele coboară la altitudini mai mici în căutare de hrană şi adăpost în faţa prădătorilor.

Ovidiu Rosu - Direcţia Silvică Caras Severin: Este o specie foarte precaută, departe de om, are simţuri foarte acute şi se hrăneşte exclusiv cu vegetaţiue ierboasă, muguri, lujeri, dar şi licheni. Capra neagră în habitatul ei are ca duşmani naturali lupul şi râsul şi, di păcate, căteodată şi omul prin actelel de braconaj.

Caprele negre trăiesc în grupuri de până la 30 de animale. În acest mod reuşesc să se protejeze mai bine.

Ovidiu Rosu - Direcţia Silvică Caras Severin: Pe fondurile pe care le gestioneazaă Direcţia silvică pe teri dintre acestea avem efective importante de capră neagră, acestea situându-se la circa 150 de exemplare de capră neagră. Este o specie de munte, de gol de munte, în special. 80 la suta din efective trăiesc în golul alpin.

La noi în ţară mai trăiesc între 6.000 şi 8.000 de capre negre, potrivit estimărilor oficiale.