Cancerul e cauza celor mai multe decese la pisici şi câini. Potrivit veterinarilor, sunt însp multe semne timpurii care-i pot ajuta pe stăpâni să detecteze în stadiul incipient boala şi, astfel, să prelungească viaţa animalului preferat.

Care sunt semnele timpurii de cancer la pisici şi câini? Todd Leavitt, veterinar la un spital de animale din SUA, recomandă stăpânilor să fie atenţi la pierderea în greutate a animalului, la inflamarea ganglionilor limfatici şi la vomitat.

Articolul continua dupa recomandari

Într-un reportaj al unei televiziuni americane, Heather Mishefske, stăpâna unui câine, dezvăluie cum a putut depista din timp cancerul observând o schimbare de comportament a animalului.

"I-am explicat veterinarului că animalul consuma mai multă apă. Câinele urina în cantităţi mari, nu era ceva neobişnuit pentru el, dar era mai frecvent ca de obicei, iar asta m-a făcut să-mi pun întrebări", a declarat femeia.

În urma sesizării, veterinarul a reuşit să-l diagnostice pe câine cu cancer.

Care sunt cauzele cancerului la câini şi pisici?

"Suspectăm că multe cazuri de cancer au o componentă genetică, posibil la fel ca în cazul oamenilor. Cel mai important este ca stăpânii să fie foarte atenţi la împerecherea animalelor şi, dacă sunt predispuse la cancer, este extrem de important să facă vizite regulate la veterinar", explică medicul Todd Leavitt.

Cum poate fi prevenit cancerul la animalele de casă? Veterinarii spun că unele tipuri de cancer pot fi prevenite prin menţinerea animalului la o greutate sănătoasă.