În plină criză de sânge, o fostă atletă, campioană europeană la junioare, lansează un apel pentru viaţă. Adelina Gavrilă Oancea este în stare gravă. Însărcinată în luna a noua, sportiva suferă de o complicaţie rară a placentei. Va fi supusă unei operaţii extrem de riscante, care va dura mai bine de cinci ore. Ca să poată supravieţui, are nevoie urgentă de sânge. Familia, apropiaţii şi nume mari din sport cer ajutorul oamenilor.

A cucerit podiumuri, a câştigat medalii şi a dus numele României în cele mai mari competiţii de atletism. Acum, Adelina Gavrilă Oancea luptă pentru viaţa ei şi a copilului său. La 39 de ani, sportiva însărcinată în nouă luni suferă de o complicaţie extrem de rară a sarcinii, care apare atunci când placenta străpunge complet uterul şi se fixează pe alte organe. Pe 2 august fosta atletă urmează să devină mamă. Nașterea va fi urmată de o operație care va dura aproximativ 5 ore. Cel mai mare risc este hemoragia prea puternică.

Articolul continua dupa recomandari

În numele ei, sportul românesc strânge rândurile. Pe internet, sunt lansate apeluri umanitare. "E nevoie de sânge" - spun laolaltă colegii, prietenii şi rudele Adelinei. La Centrul de Transfuzii se donează pentru ea. În urma apelului de pe Facebook, numărul donatorilor s-a dublat. Dacă într-o zi obişnuită veneau undeva la 100 de persoane să doneze, astăzi peste 250 de persoane au venit la centru.

Şi, totuşi, este criză acută de sânge în toată ţara. Numărul donatorilor scade dramatic în lunile de vară. Ministrul Sănătăţii a lansat un apel către populaţie.

Adelina Gavrilă Oancea a fost campioană europeană la junioare. În 1999, a fost medaliată cu bronz la Jocurile Mondiale Universitare. Iar în 2004, la Jocurile Olimpice de la Atena, s-a clasat pe locul 15. Sportiva mai are un copil în vârstă de trei ani.