Calendar ortodox 30 noiembrie 2018. Sfântul Andrei este sărbătorit, în fiecare an, de creştinii ortodocşi. Sf. Andrei este considerat drept Ocrotitorul României, fiind primul propovăduitor al Evangheliei în aceste locuri.

Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit pe 30 noiembrie, potrivit calendarului ortodox, sărbătoarea fiind notată cu cruce roşie.

Articolul continua dupa recomandari

Sf. Andrei s-a născut în Betsaida Galileia, localitate situată pe ţărmul lacului Ghenizaret.

Potrivit tradiţiei bisericeşti, Sfântul Andrei este numit 'Cel dintâi chemat', pentru că a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolat.

Pe teritoriul actual al ţării noastre, Sfântul Andrei a trăit într-o peşteră situată la aproximativ patru kilometri sud-est de localitatea Ion Corvin.

În vara anului 1944, după ce peştera a fost sfinţită şi transformată în biserică, trupele ruseşti invadatoare au distrus-o. A fost refăcută după 1990, biserica fiind redată cultului.

Mii de credincioşi vin astăzi aici pentru a se ruga pe locul unde a trăit Apostolul Andrei.

Sfântul Andrei este sărbătorit în calendarul ortodox pe 30 noiembrieVezi 2 imagini în Galerie

Calendar ortodox 30 noiembrie 2018. Sf. Andrei, Ocrotitorul României

Pentru români, numele apostolului Andrei este legat de lupi.

Potrivit legendei, lupul a fost alături de daci la căderea Sarmizegetusei şi că cel care era căpetenia lupilor l-ar fi vegheat pe Sfântul Andrei prin pustia Dobrogei spre peştera care i s-a oferit ca adăpost.

După ce a propovăduit ani de zile credinţa creştină, Sfântul Andrei a fost ucis de necredincioşi şi a fost răstignit pe o cruce în formă de X.

Această cruce este numită de atunci Crucea Sfântului Andrei, arată calendarul ortodox 30 noiembrie.

De origine greacă, numele de Andrei înseamnă bărbăţie şi este considerat patronul lupilor.

Nativii care poartă numele de Andrei sunt dotaţi cu un al şaselea simţi şi au capacitatea de a-i uimi pe toţi din jur cu intuiţia lor.