Ar putea fi cea mai călduroasă lună octombrie din ultimii 53 de ani! Toamna aceasta caldă va avea totuşi un preţ, spun specialiştii: urmează o iarnă grea! Până atunci, însă, la malul mării turiştii se bucură de plajă, de baie, dar şi de peisaje spectaculoase. Mii de meduze albastre, unele dintre ele uriaşe, au invadat plajele.

O baie în mare la final de octombrie este supriza pe care vremea le-a făcut-o turiştilor întârziaţi în acest an. În plus, oamenii au fost martorii unui spectacol neobişnuit: un val de meduze albastre a colorat marea. 

Articolul continua dupa recomandari

Specialiştii spun că fenomenul e specific verilor târzii, când meduzele vin din larg spre ţărm atrase tocmai de temperatura mării. Astăzi, apa a avut 18 grade. 

Zeci de meduze de dimensiuni impresionante s-au adunat la mal chiar în dreptul staţiunii Eforie. Le puteţi observa în toată splendoarea lor, sunt impresionante. Unele dintre ele au şi 40 de centimetri lăţime.

Adrian Bâlba, specialist: Rhizostoma pulmo se numesc, sunt uşor iritante. Iritarea zonelor mai sensibile. Faţă, piept, mai mult decât palmele. Dacă le iei în mână nu simţi vreo iritaţie

În vestul ţării, a fost şi mai cald. Ca-n plină vară. Temperaturile resimţite au ajuns până la 30 de grade.

Acum cinci ani, în aceeaşi perioadă, Bucureştiul era deja sub zăpezi. 

Cea mai caldă lună octombrie măsurată din 1961 până în prezent a fost în anul 1966. Pe locul 2 se află anul 2018, iar pe locul 3, la egalitate, anii 1984 şi 2012. Însă, luna octombrie din acest an ar putea schimba întreg clasamentul.

Roxana Bojariu, climatolog ANM: Perturbaţii între frigiderul artic şi cuptorul tropical determină modificări în felul în care se rearanjează practic centrii de presiune ce influenţează vremea în toată emisfera nordică, inclusiv în România

Specialiştii de peste ocean anunţă o iarnă lungă şi grea pentru nordul Moldovei, zona Maramureşului şi în Bucovina. 

Până săptămâna viitoare ne mai bucurăm de vara târzie, cu temperaturi de până la 28 de grade. Din noiembrie, este posibil să trecem direct la iarnă, cu ninsori şi chiar viscol în zonele montane.