Trăiesc într-un oraş care stă pe izvoare de apă termală, dar se încălzesc cu lemne. Pentru că exact asta se întâmplă în cazul celor mai mulţi locuitori din oraşul Calafat. De peste 9 ani, oamenii sunt nevoiţi să se încălzească la fel ca cei care stau la sat. În oraş e sărăcie mare, pentru că, după Revoluţie, toate cele opt fabrici din oraş au fost închise.

Tanti Floarea locuieşte la etajul 4. S-a săturat să care, an de an, cu plasa, lemnele până în apartament.

Articolul continua dupa recomandari

Tanti Floarea: Cu spinarea urcam lemnele. Le căram prin spate, le băgam în scară. Şi din scară le luam cu spinare. Dar nu mai pot. Sotul are 70 de ani.

Aşa că a găsit o soluţie salvatoare. Fiul ei care lucrează în Italia i-a dat bani şi a cumpărat un scripete pentru a urca lemnele la etaj. Nu toţi sunt însă la fel de norocoşi.

Calafatul a rămas doar cu titlul de municipiu. Este localitatea în care oamenii aşteaptă cu groază, venirea iernii. Şi asta pentru că de zece ani acest oraş nu mai are sistem de termoficare.

Dan Vârtopeanu, ultimul director al societăţii Termo Calafat: Pot să spun că inclusiv nivelul de trai din Calafat la momentul ăla au condus la nerentabilitatea acestui sistem să zic.

Nu a fost dintotdeauna aşa. Pe vremuri, mii de oameni din Calafat îşi câştigau pâinea muncind în cele opt fabrici din oraş. Toate s-au desfiinţat. Tinerii au plecat în străinătate, bătrânii. au rămas.

Localnic: A fost odată frumos şi bine a fost. Acum nu mai este. Nu mai e nici lume. Nu mai e lume în oraş deloc. E oraşul pustiu.  Din 20 de scari de apartamente, daca mai stau 7, 8 persoane

După ce societatea care asigura încălzirea oraşului a dat faliment, oamenii au fost nevoiţi să se descurce după posibilităţi. Nea' Eugen a optat pentru o sobă.

Localnic: Când temperatura scade, aprind soba, aprind focul. Pe urmă las deschis, să se încălzească în toate camerele dincolo.

Proviziile şi le face din timp. În spatele blocului a amenajat o magazie pentru lemne.

Localnic: Cu astea ne încălzim la Calafat! E chinul foarte mare, că noi avem nişte pensii care le avem şi ne chinuim să supravieţuim!

Alţii preferă centralele cu peleţi.

Reporter: E mai rentabil? 

Localnic: Nu neapărat, dar e mai uşor faţă de lemne şi e mai curat.

Primarul a descoperit că oraşul stă pe o comoară: izvoare termale care ar putea scoate Calafatul din impas.

Lucian Ciobanu, primarul oraşului Calafat: Am încercat în discuţiile pe care le-am avut cu consilierii locali să facem ceva pe tema asta, dar m-au luat în râs, au spus că vorbesc despre OZN-uri, că sunt proiecte fantasmagorice.

Mulţi dintre localnicii din Calafat aduc lemnele tocmai din Bulgaria pentru că sunt mai ieftine. În Calafat există la ora actuală 80 de blocuri, cu peste 3500 de apartamente.