Avem un sistem feroviar de lumea a treia, iar liniile de tren se şubrezesc de la o zi la alta. Priviţi imagini surprinse de un martor, pe o şină din Dolj. Aici, şuruburile pot fi scoase de oricine, fără pic de efort.

Suntem în judeţul Dolj, aproape de Siliştea Crucii. Aici, calea ferată abia mai rezistă sub greutatea roţilor de tren. Starea infrastructurii le dă fiori călătorilor. În fiecare zi, mii de oameni sunt în pericol: 10 trenuri circulă pe acest tronson. 

Articolul continua dupa recomandari

Oficialii CFR Călători şi CFR Infrastructură nu au dorit să comenteze imaginile. Compania care are în administrare căile ferate ne-a trimis un răspuns revoltător: prin zonă se circulă cu restricţii de viteză de 30-40 de km/h, iar verificări se fac zilnic, spun oficialii. În realitate, trenurile pot deraia oricând. De multe ori, angajaţii fac reparaţii cu mâinile goale. 

Ne întrec şi statele din Africa. În Kenya, o linie ferată de 472 de kilometrii a fost inaugurată cu 18 luni mai devreme. Distanţa este parcursă în doar 4 ore şi jumătate. O distanţă similară avem şi noi între Bucureşti şi Cluj, doar că în acest moment, cu trenul, facem în jur de 9 ore şi jumătate. Cu şanse reale de a parcurge distanţa în 6 ore, abia în 2025.

În ultimii ani, la noi, în jur de 400 de kilometri de linie ferată au fost reabilitaţi pe trei mari tronsoare: Bucureşti- Constanţa, Bucureşti- Predeal şi o porţiune între Arad şi Curtici. În lucru mai sunt încă 171 de kilometri între Sighişoara şi Simeria. În total, CFR Infrastructură are în exploatare în jur de zece mii de kilometri de linie ferată.