O simplă cafea într-un local cu reţea wi-fi v-ar putea costa toţi banii. În cafenele, aeroporturi şi hoteluri, securitatea cibernetică este aproape zero. Datele personale de pe telefon, laptop sau tabletă sunt atacate mai ales în vacanţa de vară, când turiştii sunt în căutare de internet gratuit.

Internetul public e şi pericol-public. Iar proprietarii de cafenele, restaurante sau hoteluri sunt mai interesaţi de ce consumă clientul din meniu, nu de pe internet. Aşa că nici nu investesc prea mult în securizarea reţelelor wireless.

Articolul continua dupa recomandari

În urmă cu doi ani, Andrei a făcut un experiment în Capitală. A ataşat o antenă la un smartphone şi a verificat reţelele wi-fi din oraş.

Conform unui studiu făcut de un furnizor global de wi-fi mobil, cele mai vulnerabile locuri publice cu reţele wireless sunt cafenelele, aeroporturile şi hotelurile. Acolo, date personale precum adresa sau chiar contul din bancă ar putea fi accesate de oricine.

ANDREI AVĂDANEI, directorul unei firme de securitate cibernetică:
Toate parolele sunt cunoscute de toată lumea şi dacă te conectezi la acele reţele este ca şi cum ai sta într-o piaţă publică şi ai striga cu voce tare care sunt parolele tale.

Folosirea datelor mobile reprezintă o variantă mai sigură pentru navigarea pe internet. Chiar şi în afara ţării, unde tarifele de roaming au fost anulate, pe teritoriul Uniunii Europene.