Deși căderea părului este considerată o problemă specifică bărbaților trecuți de prima tinerețe, nici femeile nu sunt ferite. Iar, în cazul lor, consecințele de ordin psihologic sunt mult mai grave.

Un studiu recent, realizat în Regatul Unit, arată că una din cinci femei se plânge de căderea părului sau, după caz, de subțierea firului de păr.

Firește, nu a putut fi identificat un singur vinovat, ținând cont de multitudinea de factori ce pot influența procesul de deteriorare a foliculului, motiv pentru care specialiștii au alcătuit o listă a celor mai comune cauze ce duc la calviție.

 

Articolul continua dupa recomandari

1. Genetica

Predispoziția genetică joacă un rol crucial. Dezechilibrele hormonale, mai ales cele care au legătură cu testosteronul, duc la căderea părului, conform specialiștilor. Deși multe femei se uită cu atenție la propriile mame, pentru a anticipa cum vor arăta la vârsta lor, pierderea părului poate fi cauzată și de genele tatălui.

2. Stresul

Stresul este inamicul numărul 1 al sănătății. Iar atunci când depășește anumite limite sau devine cronic are efecte devastatoare asupra părului. Odată cu dezechilibrul hormonal cauzat de stres, capilarele primesc din ce în ce mai puțin sânge, iar nutrienții nu mai pot ajunge la folicul, ducând la atrofierea acestuia și, în cele din urmă, la pierderea firului de păr.

3. Regimul alimentar

Specialiștii trag un semnal de alarmă și în cazul produselor de tip fast food. Deși sunt bogate în grăsimi și sare, duc lipsă de multe alte elemente necesare corpului uman, precum fier sau zinc. Iar cel mai rău lucru este că femeile nu realizează deficiențele nutriționale la care se expun, crezând că o masă copioasă este echivalentă cu una plină cu nutrienți. 

4. Problemele de sănătate

Tiroida are un rol vital în menținerea echilibrelor hormonale, iar, odată cu ele, a sănătății părului. Simptomele unei tiroide cu probleme sunt extrem de complexe, iar căderea părului este un prim semnal de alarmă. 

5. Medicamentele

Anticoncepționalele, pastilele pentru diabet, presiune arterială sau acnee pot cauza căderea părului. Citește cu atenție prospectul oricărui medicament, unul dintre cele mai comune efecte adverse este legat de păr. 

6. Poluarea

Nu trebuie să stai în preajma unei termocentrale pentru a fi afectată de poluare. Clorul din apă, metalele grele din alimente, toxinele din fiecare țigară fumată sau noxele automobilelor pot contribui semnificativ la căderea părului. Unele femei sunt foarte sensibile la agenții poluanți. Încearcă să eviți pe cât posibil aglomerația, să bei apă din surse sigure și să renunți la alimentele toxice. 

7. Schimbările majore din viață

Un eveniment tragic, precum pierderea unei sarcini, divorțul sau un deces în familie, poate avea efecte extrem de grave asupra sănătății părului. De aici și concepția conform căreia oamenii care trec prin perioade negre își pierd părul. 

8. Îmbătrânirea

Fie că ne dorim sau nu, trupul nu ne mai ajută după o anumită vârstă. Ridurile își fac apariția, digestia devine un proces greoi, lucruri ce uneori luau minute acum durează ore, iar părul cade. Fără motiv, fără remediu. Nu putem decât să încercăm, prin atitudine, să acceptăm aceste schimbări. Până la urmă, nicio femeie nu ajunge la 90 de ani cu părul din liceu.