România luptă cu un inamic teribil şi invizibil de exact o lună! Iar astăzi, la o lună de la primul caz de coronavirus, am depăşit pragul critic de o mie de pacienţi confirmaţi! Numărăm aşadar, în acest moment, 1.029 de români cu COVID-19. Numai în ultimele 24 de ore, au fost testaţi pozitiv încă 123 de oameni. 18 pacienţi au pierdut lupta cu virusul, în timp ce 94 au fost declaraţi vindecaţi. Criza medicală se adânceşte pe zi ce trece, iar asta pare să declanşeze haos printre autorităţi. Noul virus a făcut o victimă colaterală: ministrul Sănătăţii a demisionat brusc, în plină pandemie. Decizia a venit la câteva ore după ce Victor Costache a anunţat public o măsură controversată: testarea tuturor bucureştenilor. 

Victor Costache, fostul ministrul al Sănătăţii: Dorim să implementăm un program inovativ, de tipul celor din Coreea de Sud, şi să testăm toţi cetăţenii din Bucureşti. 

Articolul continua dupa recomandari

Din uşă în uşă. Aşa ar urma să se facă testarea tuturor locuitorilor din Bucureşti, a anunţat seara trecută Victor Costache.

Testarea pentru coronavirus în Bucureşti va începe cu persoanele în vârstă. În prezent, în Capitală sunt aproximativ 500 de mii de persoane cu vârsta de peste 65 de ani. Mai apoi, vor fi testaţi cei cu risc, cei cu boli şi, la final, celelalte categorii.

Anunţul a stârnit vii dispute printre bucureşteni: "Da, am auzit. Şi şi-a dat demisia ministrul după ce a zis asta. Eu aş vrea să fiu testat, dar să vină acasă".

Şi totuşi autorităţile par că au un plan. Coordonarea va fi făcută de managerul Insitutului de Boli Infecţioase, Adrian Streinu-Cercel. Primarul Capitalei susţine proiectul. Pregătirile sunt deja în desfăşurare, anunţă Gabriela Firea, iar testările vor începe în câteva zile. 

Gabriela Firea, primarul Capitalei: Primăria Capitalei, prin Compania de management al traficului, a adus astăzi, cu titlu gratuit, bineînţeles, la Spitalul de Boli Infecţioase Matei Balş 12 maşini ecologice. Va fi prima flotă folosită, deci pusă în mişcare, astfel încât medici epidemiologi, virusologi şi de boli contagioase să meargă la bucureşteni pentru a realiza aceste teste de coronavirus de tip nou.

Operaţiunea medicală fără precedent este confirmată şi de noul ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru. 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Se pregăteşte testarea tuturor bucureştenilor, ce ne puteţi spune despre acest proiect? Da, a testării cât mai multor persoane. Trebuie făcută o testare organizată. 

Premierul Ludovic Orban exclude categoric testarea în masă a populaţiei.

Ludovic Orban, premierul României: Continuăm ca în diagnosticare, să aplicăm aceste reguli care sunt stabilite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, în conformitate cu recomandările care există şi de la nivel european şi de la nivel internaţional. Adică, vor fi testate în continuare doar persoanele care prezintă simptome. 

Reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii au însă altă variantă: testarea se face prin sondaj. 

Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Un studiu pe un eşantion de zece mii de cetăţeni din Bucureşti, ca să putem să evaluăm incidenţa dispersiei virusului în populaţie. Deocamdată, despre asta vorbim.

Profesorul Adrian Streinu Cercel s-a întâlnit chiar astăzi cu primarul Capitalei. În cele din urmă au căzut la un acord: testarea se face prin sondaj

Adrian Streinu Cercel, manager Institutul de Boli Infecțioase: Noi am făcut o estimare, pe un eşantion de studiu, plecând de la o populaţie de două milioane de locuitori. Şi pentru această populaţie de două milioane de locuitori ar trebui să testăm 9.558 de persoane. Şi în funcţie de rezultatele preliminare ale studiului, evident că eşantionul de studiu poate fi redimensionat.

Gabriela Firea, primarul Capitalei: Să subliniem, pentru că există această temere, că nu vor fi lăsaţi de izbelişte, deci nu vor sta în aşteptare medicii, asistentele, persoanele în carantină şi persoanele din izolare care au simptome în continuare. 

Autorităţile s-au răzgîndit şi în privinţa modului în care se fac testările. Nu în locuinţele oamenilor, ci în faţa scării, a anunțat primarul general. Testarea va dura 15 minute, iar rezultatul va veni în jumătate de oră şi va fi transmis prin sms oamenilor. Dacă o singură persoană va fi declarată pozitivă, toată scara va intra în carantină timp de 14 zile. 

La nivel naţional, România mai are nevoie de cel puţin două milioane de teste şi cel mult cinci milioane, a estimat Victor Costache. Asta în condiţiile în care, de la începutul crizei până acum, au fost efectuate doar 15.998 de teste, din care 823 în unități medicale private. 

În ultimele 24 de ore, au fost prelucrate 1.532 de teste. 123 dintre ele au ieşit pozitive. Printre noii pacienţi infectaţi se numără şi un jandarm din Bucureşti, care ar fi luat virusul de la mama lui, întoarsă de curând din Spania şi testată pozivitiv. 

Până să fie diagnosticat, jandarmul a mers la serviciu în continuare şi nu a spus că a intrat în contact cu o persoană venită din străinătate. În cazul lui, Parchetul Militar a deschis o anchetă.