BACALAUREAT 2016. După petiţia de la Evaluarea Naţională, prin care peste 40.000 de părinţi cereau acceptarea a două variante corecte de răspuns la unul dintre exerciţii, candidaţii de la Bacalureat au iniţiat şi ei o petiţie prin care solicită ca romanul “Moromeţii” să fie considerat “interbelic”. Asta, deşi primul volum al romanului a apărut în 1955.

BACALAUREAT 2016. Totul a pornit de la proba scrisă la Limba şi Literatura Română, profilul Real.

Articolul continua dupa recomandari

BACALAUREAT 2016. Absolvenţii acestui profil au avut la subiectul III de prezentat tema şi viziunea depre lume într-un roman interbelic. Mulţi dintre candidaţi, se pare, nu şi-au adus aminte nici de “Ion”, al lui Rebreanu, nici de “Enigma Otiliei”, de George Călinescu, nici de “Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, de Camil Petrescu, care duce spre interbelic şi prin titlu. Însă şi-au amintit de “Moromoţii”, pentru că, potrivit petiţiei, “acţiunea romanului este interbelică chiar daca romanul a apărut în perioada postbelică”.

BACALAUREAT 2016. “Aceasta petitie a fost creata pentru a se lua in considerare si romanul ‘Morometii’ la subiectul 3 la bac, deoarece actiunea romanului este interbelica chiar daca romanul a aparut in perioada postbelica, multi dintre noi ne-am gandit ca este corect sa scriem Morometii doar din aceasta cauza...si nu e chestia ca nu am invatat cei care am scris romanul Morometii, ci probabil din cauza emotiilor si altor chestii care ne-au pus piedica. Daca insultati aceasta petitie, nu arata decat “buna crestere” pe care voi o aveti! Sustinem Morometii pentru subiectul 3 la bac!!!!!”, scrie autorul petiţiei, care până la închiderea ediţiei strânsese aproape 6000 de semnături.

BACALAUREAT 2016. Pe reţelele de socializare, circulă opinia că iniţiatorul petiţiei a făcut-o în bătaie de joc şi că aşa se explică şi stilul semianalfabet în care este formulată.

BACALAUREAT 2016. “Subiectul petiţiei este absurd. În loc să recunoască o greşeală, că au încadrat prost un roman, ei fac o petiţie. Situaţia este cu atât mai penibilă, cu cât fac publică greşeala. Cu toate problemele şcolii româneşti, cu toate vulnerabilităţile sistemului, nu pot fi de acord cu această petiţie”, a explicat expertul în Educaţie Adriana Săftoiu. “Ce ne facem cu manualele de anticipaţie?”

sursa: adevarul.ro