Într-o peşteră din judeţul Cluj se produce o brânză unică în lume. Maturată într-o grotă subterană din comuna Ţaga, celebra brânză de Năsal este realizată cu ajutorul aerului de acolo.

De ce este special, au vrut să afle sute de curioşi, care au asistat la procesul de producţie.

Articolul continua dupa recomandari

Cum se produce celebra brânză de la Năsal

Tiberiu Tocaciu, angajat al fabricii de brânzeturi: ""Punem caşul şi pe urmă de acolo, strângem! Strâns, să se stoarcă de zer! Şi când se stoarce de zer, le scoatem din formă şi le tăiem în patru!Îl întoarcem de două ori, să-şi facă forma aia pătrată!"

Bucăţile de brânză sunt puse ulterior pe rafturi, în peşteră. De aici încolo, tot procesul de maturare este natural.

Sorina Pop, coordonator fabrică de brânzeturi: "Bacteria care există în pereţi face treaba singură mai departe. Pentru a se matura produsul şi în interior într-un mod uniform trebuie să actionăm o dată la două zile cu spălare manuală a fiecărei bucăţi"

În condiții optime şi constante de temperatură, bacteria se depune în mod natural pe brânză, fără să fie adăugată ulterior prin intervenția omului, cum se face de exemplu la brânzeturile cu mucegai produse în Franţa.

Peștera nu este foarte mare, iar producerea delicatesei este lentă. Bacteria trăiește doar într-o parte a grotei, iar tentativele de înmulţire, făcute de-a lungul timpului, nu au avut succes. Procesul de maturare a brânzei durează, în funcţie de sortiment, de la 20 până la 60 de zile. Vizitatorii care au intrat astăzi în grotă au fost uimiţi să descopere că tehnica nu s-a schimbat deloc în zeci de ani.

Laptele este luat direct de la localnici. Din zece litri, se obţine doar un kilogram de brânză maturată.