Bolnavii cad victime colaterale în războiul dintre stat şi privat. După reforma anunţată în Sănătate, clinicile particulare ameninţă că nu vor mai semna contracte cu Casele de Asigurări. Astfel, pacienţii nu vor mai beneficia de analize, investigaţii şi operaţii gratuite, cum se întâmplă acum pentru anumite afecţiuni. Furnizorii de servicii sunt nemulţumiţi de sumele decontate de stat.

Cea mai recentă Ordonanţă de Urgenţă a dat peste cap calculele clinicilor particulare. Privaţii spun că nu vor mai face faţă cheltuielilor, în condiţiile în care statul le decontează sume considerabil mai mici decât cele reale, pentru serviciile oferite pacienţilor.      

Articolul continua dupa recomandari

Reprezentanţii clinicilor private spun că o simplă operaţie de apendicită le generează costuri de până la 8.000 de lei, însă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate le decontează doar 1.600 de lei. Un alt exemplu este naşterea naturală care, la o clinică particulară, costă aproximativ 9.000 de lei, însă statul le oferă înapoi particularilor aproximativ 2.500 de lei. În ceea ce priveşte investigaţiile medicale, o ecografie abdominală costă peste 100 de lei, iar statul oferă doar jumătate din sumă.

Până acum, pacienţii erau cei care achitau diferenţa, pentru anumite servicii medicale. Ministerul Sănătăţii a decis că nu este normal ca bolnavii asiguraţi să scoată bani din buzunar, aşa că a fost interzisă coplata până în aprilie 2021. 

Privaţii atrag atenţia că nici ei nu pot suporta costurile integrale şi, dacă nu se găsesc soluţii, nu vor mai încheia contracte cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. 

Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Serviciilor Medicale Private: Atât timp cât prin contractul cadru nu putem acoperi această diferenţă de la pacient sau de la o asigurare privată, pacientul va fi nevoit să plătească întreg costul acestei proceduri

Ministerul Sănătăţii are altă variantă.

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Din câte ştim, aceste servicii au fost renegociate şi au ajuns la nişte tarife care sunt acceptabile atât la privat, cât şi la public

Cinci milioane de pacienţi, care se tratează anual în mediul privat, ar putea avea de suferit. În urmă cu un an, Amalia a fost diagnosticată cu cancer. S-a luptat cu boala, dar mai ales cu lipsurile din sistemul medical de stat. Cu greu a găsit un loc liber pentru chimioterapie şi radioterapie: "La stat durează foarte mult până reuşeşti o programare. E foarte greu să găseşti o programare la CT care să fie decontată. Asta înseamnă că trebuie să strângi, încrucişezi degetele şi să speri că vei găsi loc la radioterapie".

În multe spitale publice nu sunt locuri suficiente, iar listele de aşteptare pentru o investigaţie medicală sunt lungi. Pentru un pacient diagnosticat cu cancer timpul se măsoară altfel: în zile, nu în luni de aşteptare.