S-a mers la Banca Naţională ca la muzeu astăzi. Mii de români au stat cu orele la coadă doar pentru a vizita clădirea din care se iau cele mai importante decizii financiare. Au fost impresionaţi să vadă cum arată un lingou de aur sau o parte din tezaurul României. Unii au fost totuşi dezamăgiţi, spun că uriaşele cozi le-au amintit de comunism şi ar fi vrut să se programeze online.

Cozile de oameni s-au întins pe sute de metri şi au înconjurat Banca Naţională. Unul dintre cei curioşi să vadă cum arată un lingou de aur sau o colecţie de monede vechi a fost Teodora, care are doar 9 ani. Entuziasmul a doborât oboseala. 

Articolul continua dupa recomandari

Banca Naţională a României şi-a dezvăluit bogăţiile

Teodora: Am văzut foarte multe lucruri frumoase. Am stat la un balcon şi am văzut un loc minunat. Istoria a fost foarte interesantă. Am stat foarte mult la coadă, dar a meritat. Am stat două ore şi jumătate la coadă. Deja eram obosită când am ajuns, dar acum mi-a dat forţă 

Guvernatorul Mugur Isărescu a ieşit să-şi întâmpine vizitatorii şi s-a fotografiat cu viitorii bancheri. A făcut chiar şi o glumă la adresa tezaurului. 

Mircea Mureşan, directorul Muzeului BNR: Sunt nemaipomeniţi copiii. Dar, în acelaşi timp, sunt şi foarte bine informaţi. Ei cunosc despre tot felul de valute, cunosc despre cardul bancar

Românii au putut vedea birourile de unde se iau cele mai impotante decizii privind banii lor, dar şi o parte din tezaurul BNR, respectiv monede de aur şi lingouri.

Mircea Mureşan, directorul Muzeului BNR: Chiar ne-au impresionat. Cunoşteau nişte copii de clasa a cincea povestea primului tezaur românesc dus la Moscova. Sunt încântaţi că banii noştri sunt pe suport de polimer. Chiar unii mi-au spus că sunt mult mai frumoşi decât euro sau decât dolarii

Au fost vizitatori nemulţumiţi de coada lungă

Au existat şi vizitatori nemulţumiţi, care au ţinut să precizeze că "nu e normal, într-o ţară civilizată, să stăm atât de mult la coadă. Ar trebui să se facă înscriere prin telefon sau prin internet şi nu stai la coadă ca pe timpul lui Ceauşescu".

Pentru prima dată, românii au avut acces în sala Consiliului de Administraţie. Aici se află tablouri impresionante, inclusiv cea mai mare pictură a lui Nicolae Grigorescu, tabloul intitulat Rodica.

Candelabrul care funcţiona până în secolul 20 cu gaz lampant, merge şi acum dar cu curent electric. Sigla de pe tavan este din aur, la fel şi firul din care sunt ţesute draperiile.