Teroarea s-a dezlănţuit în vestul Japoniei, în urma inundaţiilor catastrofale şi alunecărilor de teren declanşate de ploile torenţiale din ultimele zile. Bilanţul este cutremurător: Cel puţin 141 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte sute sunt date dispărute.

Imaginile groazei surprind locuitori încercând să se salveze în lupta cu natura, agăţându-se cu toată forţa rămasă de crengi sau bucăţi din ceea ce odinioară erau case pentru a se menţine la suprafaţă, dar curenţii puternici îi mătură efectiv dintr-o parte în alta. Echipele de salvare fac tot posibilul pentru a scoate victimele la timp din apele ucigaşe, iar intervenţia este contra cronometru. 

Articolul continua dupa recomandari

Maşini abandonate în lupta oamenilor pentru supravieţuire au înţepenit în moloz şi pământ uscat, mii de case inundate până la acoperiş sau dărâmate din temelii, într-un cuvânt: teroare. Echipele de salvare caută cu disperare prin noroi şi moloz în speranţa că vor mai găsi persoane în viaţă.

Aproximativ două milioane de persoane au fost evacuate din regiune, iar autoritățile au deschis şcoli și gimnazii pentru a adăposti sinistraţii. Supravieţuitorii au rămas muţi în faţa tragediei devastatoare care le-a luat casele, familiile şi toate speranţele pe care le-ar fi putut avea. Ingenunchiaţi de durere privesc spre ce ar mai putea salva, dar viiturile i-au lăsat fără milă, singuri, cu mâinile goale.

"Am cerut familiei mele să se pregătească pentru ce e mai rău", a spus Kosuke Kiyohara, de 38 de ani, a cărui familie este acum de negăsit. Peste 70.000 de salvatori, inclusiv serviciul de pompieri și armata, sunt implicați în efortul de ajutor.

Veştile proaste nu se opresc însă aici. Avertismentele de inundații sunt încă în vigoare pentru unele dintre zonele extrem de afectate, inclusiv prefectura Okayama din partea de sud a Japoniei.

"Verificăm fiecare casă pentru a vedea dacă sunt încă prinși în interiorul lor. Știm că este o cursă contra timp, încercăm să facem tot posibilul", a declarat un oficial guvernamental al prefecturii pentru AFP.

Guvernul anunţă că este cel mai mare număr de decese cauzat de precipitaţii, din ultimii 30 de ani.