Scandal în Oradea, după ce autorităţile locale au luat decizia ca statuia lui Mihai Viteazul din centrul oraşului să fie înlocuită cu cea a Regelui Ferdinand I. Câţiva localnici au protestat în timp ce muncitorii luau pe sus vechea statuie pentru a amplasa noul monument. Statuia Regelui Ferdinand a costat patru milioane de euro. Edilii promit să-i facă loc şi voievodului într-o altă piaţă a oraşului.

Autorităţile locale au decis să facă o schimbare în Piaţa Unirii din Oradea: să îl înlocuiască pe Mihai Viteazul cu Regele Ferdinand I. Decizia i-a revoltat pe membrii unei asociaţii, care în urmă cu un sfert de veac, s-au luptat să amplaseze statuia domnitorului în centrul oraşului.

Articolul continua dupa recomandari

Mai mulţi militari în rezervă au protestat, dar fără succes. Munictorii şi-au văzut nestingheriţi de treabă. Au dezmembrat pe bucăţi statuia voievodului şi i-au făcut loc regelui.

Constantin Moșincat, președintele Asociație Mihai Viteazul: Eu în calitate de proprietar al acestei statui conform certificatului de urbanism spune că trebuie să aibă acordul proprietarului. Eu împreună cu asociaţia pe care o reprezint, ''Mihai Viteazul'', suntem proprietari ai acestui edificiu.

Reprezentanţii Primăriei susţin că au toate aprobările necesare şi îşi justifică decizia în baza faptelor istorice.

Florin Birta, viceprimar Oradea: De ce regele Ferdinand? Este o reparatie istorica, să nu uitam că în 23 mai se implinesc 123 de ani de când Regelel Ferdinand a fost exact aici în Oradea în Piaţa Unirii

Statuia lui Mihai Viteazul va fi reabilitată şi plasată într- o altă piaţă din oraş, promit edilii. Va mai dura însă până când oamenii vor putea vedea din nou.

Florin Birta, viceprimar Oradea: Când va fi finalizată aceea piaţetă din zona Centrului civic, ea va fi amplasată în faţa Catedralei Episcopale Ortodoxe.

Sunt şi localnici care văd cu ochi buni schimbarea.Statuia lui Mihai Viteazul a fost amplasată în Piaţa Unirii din Oradea în 1994. Pe acelaşi loc, în perioada interbelică, a fost o altă statuie a Regelui Ferdinand I.