Spiritul civic a şters urmele nepăsării lăsate în podul unei mănăstiri. Vorbim de Basilica Maria Radna din Arad, acolo unde, zeci de voluntari au mers să adune deşeurile pe care le-au lăsat muncitorii cât timp au lucrat la reabilitarea bisericii. De la materiale de construcţii, moloz şi până la peturi din plastic sau resturi de mâncare, toate au umplut podul lăcaşului de cult patru ani de zile. 

Un act de civism la înălţime. Şi la propriu, şi la figurat. Turla bisericii înaltă de peste 25 de metri a fost ultima parte la care s-a lucrat în proiectul de reabilitare a edificiului, încheiat în luna august a anului 2015. De atunci, podul a fost groapă de gunoi pentru deşeuri de tot felul lăsate în urmă de muncitorii care au lucrat pe şantier.

Articolul continua dupa recomandari

La acţiunea de igienizare s-au alăturat aproape 30 de oameni. Strigarea s-a dat pe Facebook printr-un eveniment creat special de un ONG.

Înarmaţi cu mănuşi, mături şi lopeţi, voluntarii au umplut zeci de saci la final. Au primit apoi, drept recompensă, turul întregului lăcaş de cult.

Loc sacru de pelerinaj în vestul ţării, Mănăstirea Maria Radna din oraşul Lipova este vizitată în medie, pe zi, de peste 200 de turişti români, dar şi străini, indiferent de religie. Edificiul e atestat documentar de peste 700 de ani, iar la sfârşitul secolului trecut, Papa Ioan Paul al II-lea a conferit mănăstirii titlul de basilica minor.