Doi fraţi din Vaslui ne oferă o lecţie de voinţă. Au fost părăsiţi de mamă, atunci când aveau cea mai mare nevoie de ea. De când sunt mici au parte doar de dragostea tatălui. Pentru ei, însă, este suficientă. Copiii vor acum să îşi facă părintele mândru. În ciuda greutăţilor, nu au absenţe la şcoală şi luptă din răsputeri să îşi schimbe viaţa.

Cu ghiozdanul în spate, Iulian se îndreaptă către locul unde i se dă o şansă: sala de clasă. Are 14 ani şi o pasiune imensă pentru geografie. Cu pixul în mână, cu multă voinţă şi cu ochii aţintiţi spre harta lumii, a ajuns olimpic la această materie. Are planuri mari de viitor.

Articolul continua dupa recomandari

Manuela Cristian, director scoală gimnazială: A fost şi este un copil deosebit, cu foarte mult bun simţ, curat, silitor, tot timpul cu temele şi lecţiile învăţate.

Câteva săli mai încolo, îl găsim şi pe fratele lui. Alexandru este clasa a 4-a şi are mereu zâmbetul de buze, de parcă nu ar şti niciodată ce înseamnă greutăţile. Visează ca într-o zi să îi calce pe urme lui Messi. Până atunci, trebuie să se descurce cu puţin. Cei doi fraţi locuiesc doar cu tatăl lor, într-o casă mică din localitatea vasluiană Fereşti. În urmă cu câţiva ani, mama lor a plecat să cumpere ţigări. Şi nici că s-a mai întors.

Reporter: Sunteţi şi mamă şi tată pentru ei!

Ilie Hurja, tatăl copiilor: De amândouă!

Reporter: Cât de greu e să creşti doi copii singur?

Ilie Hurja, tatăl copiilor: Grija întâi, te gândeşti la toate, merg la şcoală, dar până vin acasă.nu ştii ce poate să fie.

Reporter: Cu ce bani, domnul Ilie?

Ilie Hurja, tatăl copiilor: Ce bani ajutorul social, alocaţie şi sprijinul de la Primărie.

În total, 600 de lei. Şi poate alţi câţiva obţinuţi de tată, atunci când merge cu ziua la muncă prin sat. Când vine vorba despre treburile casei, tot el este primul care găteşte, spală şi face curat pentru ca băieţii lui să trăiască un pic mai bine.

Povestea lor de viaţă este cunoscută de toată comuna.

Sebastian Artene primarul comunei Feresti: Era o diferenţă de vârstă, între tată şi mamă. Alcoolul, neajunsurile din familie. A părăsit familia până la urmă.

Reporter: Nu a mai dat deloc pe acasă?

Sebastian Artene primarul comunei Feresti: Nu, nu a mai fost deloc.

Familia Hurja este acum un exemplu al chibzuinţei. Oamenii spun că se descurcă aşa cum pot cu banii. Nu vor să facă datorii, de teamă că nu mai au cum să înapoieze sumele luate cu împrumut.