Considerate o delicatesă în bucătăria balcanică şi orientală, bamele au început să fie cultivate tot mai mult și în ţara noastră! Un kilogram ajunge să coste chiar şi 30 de lei, motiv pentru care din ce în ce mai mulţi mici fermieri aleg să cultive aceste plante. Mai există un avantaj, bamele rodesc de la începutul verii şi până la final de octombrie.

De când a ieşit la pensie, Teresa Mocanu s-a orientat către agricultură. A ales să cultive o plantă nu foarte răspândită în ţara noastră, dar al cărui rod este ingredient de bază al bucătăriei balcanice bamele. 

Articolul continua dupa recomandari

Reporter: De ce aţi ales să puneţi bame?

Teresa Mocanu: Pentru ca imi place şi să adun. Este şi scump, adica e o leguma şi bună şi scumpă. Şi chiar îmi place să pun.

Primele seminte de bame le-a plantat în curte în urmă cu câţiva ani. De atunci anual constănţeanca culege seminţe pe care le plantează primăvara. Seminţele de bame costă şi 200 de lei kilogramul.

Producţia de bame este suficientă pentru familia Mocanu, iar dacă anul e bun şi rodul bogat surplusul ajunge pe tarabele din piaţa din Constanţa. Iubitorii de bame pot astfel găti mâncăruri delicioase cu bame proaspete. Legumele pot fi păstrate şi peste iarnă.

Bamele sunt folosite mai ales pentru prepararea supelor groase, dar şi a tocăniţelor cu legume și carne.

Bamele sunt plante deosebit de nutritive, sărace în calorii, dar extrem de bogate în vitamine şi minerale. Conţin calciu, zinc, fibre, acid folic, betacaroten, potasiu, magneziu, şi vitaminele A, B6 şi C.