A străbătut înot Canalul Mânecii acum doi ani, iar anul trecut a traversat şi Marea Neagră, de la Sulina la Istanbul. Avram Iancu, bibliotecarul din Petroşani devenit celebru pentru numele său, dar mai ales pentru performanţele sportive, se pregăteşte acum pentru o nouă aventură. Poate cea mai grea de până acum. Vrea să cucerească Cercul Polar şi s-a înscris în cel mai greu ultra-maraton unde va înfrunta temperaturi chiar şi de minus 50 grade Celsius. Pentru asta, temerarul a început antrenamentul. alergând prin România.

Startul s-a dat în Petroşani, oraşul natal. Miza cursei - pregătirea temeinică pentru ultra-maratonul de la Cercul Polar la care s-a înscris.

Articolul continua dupa recomandari

Avram Iancu: Voi participa anul acesta la 6633 Arcul Ultra, acea curs extrem de la Cercul Polar care se va desfăşura în data de 7 Martie 2019. Şi pentru aceasta am plecat în alergare şi într-un marş forţat din oraşul natal, dorind să ajung până la Constanţa.

Un traseu de 620 de kilometri, la fel ca parcursul care-l aşteaptă în concurs. Doar că acolo va alerga pe cursul fluviilor îngheţate din nordul Canadei către Oceanul Arctic şi va înfrunta temperaturi extreme de până la minus 50 de grade Celsius.

Avram Iancu: Aşa cum acolo mă duceam spre Oceanul Arctic, uitându-ne pe hartă şi aici mă duceam de această dată spre Marea Neagră, mare pe care am înotat-o anul trecut de la Sulina la Istanbul în 60 de zile. 680 de kilometri.

Cursa de acum va dura nouă zile, estimează temerarul. Pe traseu va dormi sub cerul liber. Iar obstacole sunt la tot pasul. Seara trecută, marţi, lângă Târgu Jiu, sania specială pe care o împrumutase ca să-şi transporte provizile, i-a fost luată înapoi de proprietar, atunci când bărbatul a aflat de intenţia sa de a participa la competiţie. Hotărârea însă nu i-o poate lua nimeni.

Avram Iancu: Pe mine doar Dumnezeu mă poate opri! Am participat la aceeaşi cursă anul trecut şi din cauza unei accidentări a trebuit să renunţ la kilometru 77, iar acum mă voi întoarce în acelaşi loc pentru a termina ceea ce am lăsat neterminat.

Bibliotecar de meserie, Avram Iancu a devenit cunoscut pentru performanţele sale la înot, fără a puta costum de protecţie. Maratonul din Cerul Polar pentru care sportivul de 42 de ani se pregăteşte acum a fost câştigat de trei ori de un alt român celebru, Tibi Uşeriu.