Autorităţile din România sunt îngrijorate de terorism şi vor să schimbe drastic legea. S-a ajuns aici după ce s-a constatat că în prezent oricine poate învăţa de pe internet cum se fabrică o bombă, iar reţelele de socializare au devenit un rai pentru propagandişti extremişti. Noul proiect de lege pedepşte inclusiv postările făcute pe contul personal, dar şi ameninţările în care se menţionează rănirea cuiva.

Cea mai mare problemã a autorităţilor este volumul mare de informaţii cu potenţial periculos la care românii au acces. E nevoie doar de o conexiune la internet pentru a intra în legătură cu organizaþiile teroriste.

Articolul continua dupa recomandari

Liviu Arsene, specialist în securitate cybernetică: Gândiţi-vă la internet ca fiind un iceberg. Partea de sus, cei 10 la sută pe care îi vedem, informaţiile pe care le accesăm sunt informaþiile disponibile tuturor. Prin Darkweb, dacă vei căuta suficient de mult, vei găsi un link cu suficiente informaţii încât sã îţi confecţionezi eventual singur dispozitive pirotehnice.

Din aceastã cauză, Ministerul de Interne şi Serviciul Român de Informaţii propun pedepsirea celor care cautã astfel de informaþii. Sancþiunea e durã: de la 6 luni la 3 ani de închisoare.

Accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau al altor mijloace de comunicaţii electronice, precum şi deţinerea de astfel de materiale constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Autorităţile vor avea şi drepturi în plus.

Valentina Ionescu - SRI: Permite acum - prin proceduri clare, explicite în lege - să se elimine conţinutul terorist online. Simpla accesare a acestor siteuri nu atrage probleme. Vorbim despre accesarea care se face în scopul însuşirii unei ideologii. Promovarea unor idei radicale? Da, se pedepseşte.

Reţelele de socializare au un altgoritm care blochează anumite postãri, dar măsura e insuficientă, admit experţii.

În proiectul autorităţilor există însă şi prevederi care îngrijorează juriştii în ce priveşte drepturile omului.

Orice acţiuni şi inacţiuni prin care se realizează ori se urmăreşte distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare, capturarea ori preluarea fără drept a controlului asupra unui bun, structură, infrastructură, sistem, reţea, instalaţie, resursă, serviciu, capacitate sau loc se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Dan Ene, avocat: Noua propunere de modificare a conţinutului infracţiunii de terorism este una neclară, este una echivocă, una care introduce chiar şi inacţiunea ca fiind pedepsibilã. Chiar ş capturarea unei maşini este trecutã la noţiunea de terorism.

Proiectul este în dezbatere publică, iar autoritãþile spun că noua interpretare a terorismului e similară cu cea deja existentă în celelalte state europene.