Se verifică toate maşinile care ar putea transporta carne sau produse din carne de porc în Capitală. Epidemia pare că a scăpat de sub control după ce pe Dunăre au fost filmate leşuri de porci plutind în dreptul oraşului Galaţi. 

În plină epidemie de pestă porcină în România, în dreptul oraşului Galaţi, localnicii au filmat leşuri de porci plutind pe Dunăre. Acum mulţi localnici se tem că apa potabilă ar putea fi contaminată.

Articolul continua dupa recomandari

Oamenii nu sunt convinşi că autorităţile ţin epidemia sub control. Într-un sat din Brăila, s-au pus în calea inspectorilor care au venit să le ia porcii.

Sunt 576 de focare de pestă porcină africană în ţară. Cele mai multe, în Tulcea, unde peste 60 de mii de porci au fost ucişi.

În satul Dulceşti din Constanţa, inspectorii sanitari au lăsat curţile oamenilor fără porci, dar n-au observat o fermă de mistreţi, de la marginea satului.

Sătenii se întreabă acum dacă nu cumva de acolo a ajuns virusul mortal în gospodăriile lor.

Autorităţile din Tulcea şi Constanţa au declarat deschisă oficial vănâtoarea de mistreţi pe tot teritoriul Dobrogei. Zeci de mii de animale sălbatice ar putea fi omorâte. Specialiştii atrag atenţia că leşurile care nu vor fi găsite pe câmpuri, după vânătoare, vor contamina cerealele, iar virusul se va răspândi în furaje.

Epidemia e o problemă de securitate naţională şi trebuie abordată ca atare. O decizie controversată a Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare ar fi permis extinderea focarelor. Instituţia a ordonat în luna februarie renunţarea la inspecţia veterinară de primăvară din gospodările oamenilor. A făcut o economie de 6 milioane de euro, dar a adus industriei, prin efectele epidemiei, pagube de aproape un miliard.

De la izbucnirea epidemiei, în diferite localităţi din ţară, inspectorilor ANSVSA li s-a reproşat că acţionează haotic. În unele sate, singura dovadă lăsată în urmă de autorităţi, după uciderea porcilor din gospodării, a fost un colţ de hârtie.

Într-o hârtie a stat şi decizia autorităţilor de a pune lacăt pe unele ferme din Tulcea, chiar şi în lipsa unui focar confirmat de pestă porcină. Sunt opt judeţe aflate în carantină şi pierderi imense. Înaintea izbucnirii epidemiei, România importa peste 200 de mii de tone de carne de porc din Germania, Ungaria, Polonia, Spania şi Olanda. Şi exporta de opt ori mai puţin. Procentele se vor schimba drastic până la sfârşitul anului.