Premieră în România! Primele autobuze fără şofer ar putea circula pe străzile din Cluj-Napoca, de anul viitor. Autorităţile lucrează deja la un proiect pilot care să introducă inteligenţa artificială şi în transportul public. Costurile vor fi însă pe măsură. Un singur autobuz autonom porneşte de la 250 de mii de euro.

Fără volan, fără şofer, dar cu o tehnologie de ultimă generaţie la bord. Aşa vor arăta primele autobuze autonome care ar putea circula pe şoselele din România. Primul oraş care şi-a propus să scoată inteligenţa artificială în trafic este Cluj-Napoca. Tot aici, au apărut şi primele autobuze electrice din ţară. 

Articolul continua dupa recomandari

Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare a municipalităţii, Primăria Cluj-Napoca: Este vorba de un autobuz autonom de capacitate 10-12 locuri care va fi folosit pentru mobilitatea de tip last mile pe zona centrală şi care să conecteze puncte de interes

Autobuzul ar urma să circule pe străzile din zona centrală a oraşului, unde alte vehicule de transport în comun nu ajung.

Va fi introdusă o linie specială pe care vor fi amplasaţi senzori. Preţul proiectului s-ar putea ridica la milioane de euro. Un singur vehicul autonom de genul acesta costă între 250 de mii şi 350 de mii de euro. 

Un localnic este de părere că "pentru România, mi se pare ciudat. Deci nu aş găsi potrivit la câte accidente se întâmplă. Eu cred că nu suntem pregătiţi. Este părerea mea".

În schimb, un alt localnic spune că "e vorba de infrastructura care se va crea. Ideea e foarte bună. Noi suntem deficitari la partea de semnalizări auto. Traficul e aşa cum este".

De altfel, Clujul ar putea fi şi primul oraş european care introduce autobuzele autonome. Acestea sunt testate deocamdată doar în Viena şi în Paris. În vară, testările au fost oprite în capitala Austriei după ce vehiculul fără şofer a lovit un pieton.