Au pariat totul pe un fruct despre care se spune că adună toată farmacia naturii şi nu au greşit. În două sate din Mureş şi Bistriţa Năsăud, Reporterii Observatgor au întâlnit doi cultivatori de cătină. Unul şi-a pus pe picioare afacerea cu bani europeni, celălalt din economii.

Darius Bădeancă, agricultor: "Este departe de orice sursa de poluare, cătina nu a fost stropita niciodata, doar un ingrasamant natural. Este o adevarată farmacie a naturii."

Articolul continua dupa recomandari

Fructul mic portocaliu în care se ascund o mulţime de vitamine creşte pe dealurile din Mureş, din apropierea satului Senereuş, pe o plantaţie de 10 hectare. Proprietarii ei au câştigat 40 de mii de euro, printr-un proiect european, şi au pus pe roate afacerea cu cătină bio. 

Darius Bădeancă, agricultor:  "De la fruct, in stare naturală, pana la nectar, sirop sau gemuri, noi facem inclusiv ingheţată de catină."

20 de mii de plante cresc pe cele 10 hectare. Iar pe fiecare hectar rodesc 4 tone de fructe.

Creguţele pline cu fructe sunt congelate, apoi scuturate pentru a strânge boabele de cătină. 
Sunt păstrate la rece, ca să nu-şi piardă proprietăţile până când îşi găsesc cumpărător.   

Deocamdată, clienţi sunt doar oamenii din sat. Zilnic, de pe plantaţie, se culeg sute de kilograme de fructe ce sunt vândute la preţuri între 15 şi 20 lei kilogramul. 

Darius Bădeancă, agricultor: "Noi avem in plan din primavara sa dechidem o fabrica de procesarea catină, să facem sucuri, dulceţuri."

În alt colţ de Românie, într-un sat din Bistriţa-Năsăud, un fermier cultivă aceleaşi plante. Pe o suprafaţă mai mică. 

Vinde cea mai mare parte din recoltă, dar opreşte şi pentru consumul familiei. 

Simion Pasca, cultivator de cătină: Este laudata de cand lumea, acum 2000 de ani, de pe vremea grecilor. E practic o polivitamina. Te simti bine, esti sanatos, racesti mai greu."

Cătina bio de cultură este mai mare şi mai aromată decât cea sălbatică. Cei care o caută în pieţe ştiu deosebirile. 

Arma secretă a cătinei este concentraţia ridicată de vitamina A şi betacaroten, un puternic antioxidant.

Folosirea ei ca medicament pentru copii poate fi făcută doar cu recomandarea medicului, deoarece în cantităţi mari, poate provoca reacţii alergice.