Un obicei vechi de sute de ani este păstrat şi în ziua de azi în Ţara Bârsei. Arta încondeierii ouălor are acolo o tehnică specială. Oamenii folosesc le desenează cu ceară de albine încălzită, iar toate ouăle sunt roşii.

Cu o experienţă de peste un sfert de secol în meşteşugul încondeierii ouălor, doamna Godri este în măsură să ne dea toate explicaţiile privind această tehnică de încondeiere.

Articolul continua dupa recomandari

Fiecare model are o semnificaţie. Spre exemplu, când o fată place un băiat mândru şi chipeş îi oferă un ou pe care este desenată o frunză de stejar. Dacă băiatul este harnic, este desenată o greblă, iar celui leneş îi rămâne melcul. Şi nu doar ouăle contează în alegerea alesului. Fetele tinere trebuie să aibă un port special în ziua de Paşte.

Obiceiul este dus mai departe şi de tineri. În Săptămâna Mare, toată comunitatea ceangăilor din Săcele se adună şi încondeiază ouă.

Gocza Istvan: Este o tradiţie frumoasă şi îi dă un aspect şi mai frumos acestei sărbători, adică eu de exemplu, deşi fiind băiat, încondeiez ouă deja din clasa a5a cred pentru că mi se pare o chestie interesanta.

Tehnica cere multă răbdare la început, dar cu puţin antrenament, oricine poate reuşi să picteze un ou.

Hlavathy ZsuZsanna, președinte Asociatiei Ceangăilor Bârsa: La noi în Săcele îi învăţăm din clasele primare să încodeieze ouăle. Foarte multe învăţătoare din şcoli deja ştiu să încondeieze. Sunt deja elevi ai doamnelor care au învăţat această tradiţie vie. 

Deşi este doar la a doua ediţie, activitatea încondeierii ouălor din Săcele se bucură de prezenţa a tot mai mulţi tineri care vor să înveţe meşteşugul unui obicei din moşi-strămoşi.