Armata Română, prin Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie din cadrul Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare (ACTTM), a dezvoltat, într-un timp foarte scurt, o izoletă specială în încercarea de a combate răspândirea noului coronavirus și de a oferi echipamentele necesare pentru transportul persoanelor suspecte de infecție.

"Cercetătorii științifici din Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie din cadrul Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare (ACTTM) au realizat, într-un timp record, un Sistem de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici – BIOEVAC (tip izoletă)", se arată în comunicatul MApN.

Articolul continua dupa recomandari

Astfel, potrivit Ministerului Apărării Naționale, echipamentul asigură izolarea temporară și transportul în siguranță al personalului suspect sau confirmat a fi contaminat cu agenți biologici, inclusiv SARS-CoV-2, și este dotat cu un sistem de filtro-ventilație cu presiune negativă.

Izoleta realizată de cercetătorii militari îndeplinește standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare și pe traseul de transport al persoanei infestate.

Spitalul ROL II
Vezi 2 imagini în Galerie

(Totodată, militarii români au început să lucreze la amenajarea spitalului ROL II, la Institutul Ana Aslan, aflat la periferia Capitalei. Spitalul militar va fi dedicat tratării pacienților cu forme ușoare sau de gravitate medie de Covid-19)

"Prototipul a fost finalizat în data de 16 martie, fiind realizat în colaborare cu operatorul economic STIMPEX SA, specializat în producția de echipamente de protecție CBRN, care a pus la dispoziția echipei de cercetare, cu titlu gratuit, materiale, materii prime și manopera, având la bază proiectul de cercetare realizat în cadrul MApN", au transmis reprezentanții Armatei Române.

Produsul a fost deja testat și omologat, în perioada 18 - 19 martie, de specialiști din cadrul Departamentului pentru armamente și cercetători științifici din cadrul Centrului de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN si Ecologie și ACTTM.

"S-au creat astfel condițiile necesare pentru demararea procesului de producție, în cel mai scurt timp, a acestei izolete de concepție 100% românească în țară, de către STIMPEX SA, în colaborare CN ROMARM SA", a transmis MApN.