Adio cu engleza şi franceza pentru tinerii din ziua de astăzi. La putere sunt acum limbile arabă, chineză sau rusă. Absolvenţii de liceu şi-au dat seama că asta caută angajatorii, aşa că s-au înghesuit: 68 de candidaţi pe un singur loc, dacă vorbim despre locurile bugetate de stat.

Gabi a venit din Brăila cu tatăl lui ca să se înscrie la facultate în Bucureşti. Visează să ajungă traducător sau interpret într-o multinaţională din România. "Doresc să mă înscriu la germană şi pe parcursul facultăţii aş dori să fac şi spaniolă pentru ca am trăit peste 10 ani în Spania, în Madrid."

Articolul continua dupa recomandari

Părinţii lui îl susţin, deşi au emoţii mari pentru că au auzit de concurenţa mare de la această facultate. Sunt 68 de candidaţi pe un loc, la locurile fără plată. 

Diana Ioniţă, prof limbi moderne aplicate: "Numarul total era de 3.266 de candidati, masiv s-au înscris la limba engleză, la japoneză, la rusă, portugheză, interpreţi şi limbi moderne aplicate."

Şi pe bună dreptate, piaţa muncii îi vânzează direct pe aceşti absolvenţi. 80 la sută dintre absolvenţii de anul trecut s-au şi angajat. Cu salarii pe măsură. 

Numai o pagină tradusă din daneză costă 100 de lei. Iar în top mai sunt limbile ca araba, chineza şi japoneza. 

La Universitatea din Bucureşti, cei mai mulţi candidaţi s-au înscris la facultatea de limbi străine, matematică şi geografie. Iar cei mai puţini sunt la filosofie, fizică şi teologie. 

Tocmai de aceea, unele instituţii şi-au prelungit perioada de înscriere. La facultatea de teologie candidaţii nu acopereau nici măcar numărul de locuri. Astăzi lucrurile s-au îmbunătăţit. 

Pe lângă emoţiile de la înscrieri, cei care au aplicat pentru specializări mai complexe, se pregătesc deja pentru admitere. 
Unele facultăţi au dat deja startul examenelor.