S-a declanşat iadul la Orăştie, în Hunedoara! 13 mii de tone de substanţe extrem de periculoase au ars într-o fabrică de uleiuri. Incendiul a ridicat flăcări de zeci de metri, iar fumul gros a sufocat oraşul. Peste 370 de oameni au fost evacuaţi, cinci au fost răniţi. Kilometri în jur, toxicitatea a ucis tot ce era viu în apa râului Orăştie. Focarul a fost localizat după mai bine de 20 de ore de eforturi ale pompierilor veniţi din cinci judeţe. 

Ora 16 şi 50 de minute. Se dă alarma! O fabrică de uleiuri esenţiale care funcţionează pe o proprietate uriaşă arde în întregime. 5 mii de metri pătraţi. Incendiul începe în clădirea de birouri, apoi se extinde către depozite. Fumul gros şi toxic pleacă în direcţia vântului. Spre oraş. 

Articolul continua dupa recomandari

Primii pompieri ajunşi la faţa locului sunt depăşiţi. Cer sprijin din alte patru judeţe. Peste 50 de salvatori, cu toată tehnica din dotare, încep să se lupte cu flăcările uriaşe. 

Pompierii riscă. În fabrică sunt 14 oameni care trebuie salvaţi. Se decide evacuarea a cinci blocuri din apropiere. Peste 370 de persoane.

Evacuările s-au făcut succesiv. Şi ziua şi noaptea. Totul, în funcţie de ...cum a bătut vântul. Preventiv, evacuările s-au făcut pe o rază mai mare decât zona de pericol.

Incendiul a fost localizat. După mai bine de 20 de ore. Bilanţul a rămas acelaşi. Patru răniţi uşor şi un băiat de 27 de ani care este, în continuare, în stare gravă. 

Există şi pagube de altă natură. Este blocată staţia de epurare a municipiului Orăştie. Mai mult, toxicitatea a ucis şi tot ce era viu dintr-un râu din apropiere pe o distanţă de 4 kilometri. În zonă se iau măsuri şi se fac evaluări. 

Astăzi, oamenii s-au întors acasă. Peste 100 de lucrători ai fabricii au rămas fără locuri de muncă. Nu există asigurare. În plus, comerciantul a fost amendat de mai multe ori în ultimii doi ani. De către ISU şi Garda de Mediu.

Cu toate că era evident că exista pericol, nimeni nu a decis măsura închiderii activităţii până la atingerea conformităţii. Acum sunt deschise mai multe anchete. Pentru distrugere, vătămare corpororală din culpă şi neluarea măsurilor privind securitatea şi siguranţa în muncă.