Aţi auzit de foarte multe ori probabil sintagma "atac de anxietate"... deşi nu este corectă! Este Anxietate şi atât. O stare generală cu care din ce în ce mai mulţi tineri se confruntă şi pe care de multe ori o aseamănă cu atacul de panică.

Nu tocmai corect. Căci atacul de panică este, de fapt, punctul culminant al unei stări anxioase. Durează câteva minute şi în timp poate fi controlat prin anumite tehnici.

Articolul continua dupa recomandari

Cu toate acestea, nu trebuie să suferi de axietate ca să ai atac de panică, cum nici anxietatea nu se manifestă mereu prin atacuri de panică.

Gina Chiriac, psihoterapeut: Dacă, atunci când aveam 3 ani, am trăit prima ploaie şi era o ploaie de vară şi ne-am întâlnit cu cel mai bun prieten şi ne-am jucat, pentru noi ploaia va fi înregistrată la nivel inconştient ca un stimul pozitiv care ne dă bucurie şi fericire. Şi ori de câte ori va ploua noi, fără să ştim de ce, vom asocia ploaia cu o emoţie pozitivă. Dacă, însă, la prima ploaie am răcit şi am făcut prima injecţie, ploaia va deveni un pericol şi acea sursă de anxietate. 

Cătălina Hogea, psihiatru şi psihoterapeut: Anxietatea este ca o stare bazală de tensiune permanentă. Persoanele care sunt anxioase, vor fi toată viaţa. Putem învăţa anumite tehnici ca să ne liniştim. Mersul pe jos linşteşte anxietatea. 

Până acolo însă, cel mai important este să conştientizăm ce simţim. Iar asta poate fi făcută cu ajutorul şedinţelor de psihoterapie.

Gina Chiriac, psihoterapeut: Anxietatea se află doar în imaginaţie, însă, pentru că este trăită la nivel emoţional, ea ne face să credem că există în realitate. 

În schimb, în cazul atacurilor de panică, intervenţia celui de lângă noi este importantă.

Cătălina Hogea, psihiatru şi psihoterapeut: Cel mai bun lucru care poate fi făcut este un contact fizic. Un gest foarte simplu ar fi să ne ţinem de mâini şi să încercăm să respirăm în acelaşi ritm. Atacurile de panică nu durează mai mult de câteva minute.

De cele mai multe ori, însă, atacurile de panică pot fi confundate cu alte afecţiuni cum ar fi tahicardia.

Gina Chiriac, psihoterapeut: Atacul de panică este un simptom acut al unei stări de anxietate. Pentru că nu cunoaştem diferenţa între o o cardiopatie ischemică şi un atac de panică, mulţi pacienţi confundă aceste simptome. Palpitaţii, tremuratul, uscăciunea gurii. 

Pe scurt, tindem să ne agităm iar asta nu face altceva decât să ne crească starea de nelinişte. Pentru reducerea ei, există diverse tehnici de respiraţie care schimbă frecvenţa undelor cerebrale.

Gina Chiriac, psihoterapeut: Inspir, 1,2,3,4, o retenţie pe plin 1,2 apoi respir 1,2,3,4 şi o retenţie pe vid 2 secunde. 

Există şi tratamentele medicamentoase care se aplică doar în cazul atacurilor de panică. Dar şi ele trebuie dublate de consultaţile psihoterapeutice. Preţul unei şedinţe este cuprins între 100 şi 400 de lei.