Spitalele de stat sunt tot mai disperate să angajeze personal medical, în condiţiile în care, zi de zi, şase medici trec graniţa să îngrijească bolnavii altor ţări.

Este şi motivul pentru care sistemul public de sănătate a început să recruteze angajaţi la târgurile cu locuri de muncă. Anul acesta nu prea au avut noroc. Mai aglomerat a fost tot la standurile clinicilor din străinătate.

Articolul continua dupa recomandari

Spitalele vor să angajeze medici, cadrele medicale pleacă peste hotare

Primul stand la care s-a oprit Ema, viitor chirurg generalist, este cel al unui spital din Germania. A venit la Târgul de Locuri de Muncă pentru personal medical cu un scop clar. Vrea să găsească un spital din altă ţară în care să-şi facă rezidenţiatul. Cele de la noi o interesează mai puţin.

Ema Sbârnei: "Spitalele care oferă locuri de muncă în ţară sunt spitale în oraşe mai mici, ceea ce nu mă tentează pentru moment"

La fel ca Ema gândesc şi alţi medici, atraşi peste hotare nu doar de salariile mai mari, ci şi de beneficiile oferite: cursuri de limbi străine, cazare şi masă gratuită. Străinii sunt la fel de interesaţi şi de asistenţii români.

Angelo Hiraldo, manager în recrutare EMTG: "Astăzi am vorbit cu 9-10 asistente, cred, din care cinci cred că sunt foarte potrivite să înceapă cu noi foarte curând. Salariul pentru asistente este între 2.600 şi 3.200 de euro"

Ca să oprească exodul medicilor, şi spitalele noastre de stat şi-au prezentat ofertele la acelaşi târg. N-au avut însă acelaşi succes.

Marilena Dobrescu, manager al Spitalului de Boli Cronice Smeeni: "Căutăm un medic de medicină internă şi balneofizioterapie. Noi sperăm că n-am venit degeaba nici astăzi, la un târg de joburi"

Cele mai căutate specialităţi la noi sunt: cardiologie, medicină internă, de urgenţă, radiologie, hematologie, nefrologie, chirurgie vasculară, neurochirurgie şi neurologie pediatrică.

Vasilica Munteanu, director resurse umane la spitalul Judetean Focşani: "Sunt deficitare în toată ţara, în special în spitalele din provincie. Majoritatea vor să lucreze în centrele universitare, aceasta este realitatea"

Chiar dacă salariile medicilor s-au dublat în ultimii doi ani în România, mulţi continuă să plece imediat după facultate. Şase cadre medicale părăsesc ţara în fiecare zi, faţă de şapte - câţi pierdeam zilnic în 2017.