Începe facultatea, se scumpesc chiriile! Este luna cu cele mai mari preţuri la garsoniere şi apartamente cu două camere. Bătălia se dă pentru zonele din jurul facultăţilor, unde studenţii au acces şi la mijloace de transport în comun. Mulţi nu prea mai au de unde alege, aşa că ajung să plătească sume uriaşe pentru garsoniere nemobilate, situate departe de centrul oraşului. 

Toamna se numără bobocii facultăţilor, dar şi profiturile proprietarilor care îşi închiriază locuinţele.

Articolul continua dupa recomandari

Sosirea studenţilor în Capitală a dus la explozia chiriilor. Faţă de lunile trecute, apartamentele, dar şi garsonierele sunt mai scumpe chiar şi cu zece la sută.

Marcus Picu, broker imobiliar: O parte din proprietari, când studenţii vin la studii în Bucureşti, măresc preţurile intenţionat. Dacă acest apartament este 580 de euro acum, poate că în iarnă va fi 500 

Preţurile cresc odată cu cererea - care explodează cu 40% în această perioadă. Singurele care scad sunt pretenţiile studenţilor, nevoiţi să închirieze scump şi repede. 

Georgian Marcu, specialist în imobiliare: În septembrie nu prea mai ai de unde alege. Proprietăţile se închiriază mult mai repede, ceea ce, pentru tine ca potenţial chiriaş reprezintă o problemă majoră pentru că nu poţi să te duci să vezi zece proprietăţi şi să o alegi pe aia care ţi se potriveşte cel mai bine

O problemă de care s-au lovit recent Călin şi Flavius, doi prieteni care se pregătesc să înceapă cursurile unei facultăți de filosofie din Capitală. Au lăsat pe ultima sută de metri găsirea unei locuinţe. 

Călin, student: Tocmai ne-am luat un apartament acum, l-am închiriat. Chiar în zona Gării de Nord, puţin mai departe de aici, la cinci minute de mers pe jos. În primul rând, ne-a interesat să aibă trei camere pentru că o să stăm doi. Şi, în al doilea rând, am căutat să aibă condiţii cât de cât decente, să fie proaspăt renovat, cum este acesta 

Un apartament pentru care vor plăti împreună 400 de euro pe lună. 

Flavius, student: Am fost colegi de şcoală, nu ne ştiam noi aşa bine, dar am aflat că suntem şi colegi de facultate şi am zis hai

Însă cei care nu au cu cine să împartă costurile şi care vor să locuiască mai aproape de facultate ajung să plătească peste 250 de euro lunar pentru o garsonieră de numai 30 de metri pătraţi. 

În septembrie, cele mai vânate zone din Capitală, deci şi cele mai scumpe, sunt: Grozăveşti, Politehnică, Universitate-Romană şi Lacul Tei, acolo unde se află cele mai importante facultăţi.