A fost razie în cea mai mare piaţă din Bucureşti, după ce, marţi, reporterii Observator au vândut la liber carne de miel din portbagaj. Inspectorii au descoperit carne fără niciun aviz, produse ţinute la temperaturi mari şi vânzători care umblă în marfă cu mâinile goale. Şi mai grav, în goana după miel, clienţii ignoră pericolele. Iar asta le-ar putea strica sărbătorile, atrag atenţia specialiştii.

Un muncitor montează un neon peste hălcile expuse. Carnea nu e ţinută într-o vitrină frigorifică şi nu are nicio folie de protecţie. Nimeni nu pare deranjat de situaţie. Nici cumpărătorii, iar vânzătorii nici atât.

Articolul continua dupa recomandari

Carnea ţinută în piaţă, la peste 4 grade, produce toxiinfecţie

Carnea ţinută la peste 4 grade Celsius poate duce la toxiinfecţii grave, spun specialiştii.

La un alt stand, vânzătorul răscoleşte produsele fără mănuşi şi îşi îndeamnă clienţii să-şi aleagă singuri bucata dorită.

Adrian Marinescu, medic infecţionist: Orice bacterie poate fi transmisă. Poate să fie stafilococ sau poate să fie altă bactiere. Aceste bacterii pot sau nu să dea afecţiuni severe, depinde de gazdă

În goana după bani, comercianţii profită că oamenii cumpără, în această perioadă, orice fără să se uite la vreo regulă.

În Hala Veche din Piaţa Obor, amenzi de 30.000 de lei

Concret, pe tarabă găsim carne cu o etichetă, însă în acte găsim total altceva.

Există cazuri în care, deşi scria că mielul provine din Dobrogea el, defapt, este din judeţul Alba.

Mai mult, comisarii ANPC au găsit şi carne fără niciun aviz.

Mirel Mihăiţă Benghe, Comisar OPC: S-au constat deficienţe cu privire la calitatea produselor, adică produse modificate organoleptic. S-au constatat deficienţe cu privrie la starea termică

Doar în hala veche, s-au dat amenzi de peste 30 de mii de lei şi au foat confiscate peste 100 de kilograme de carne.

Consumatorul ar trebui să fie mult mai atent în piaţă

Unii cumpărători, supăraţi, spun că: "În România, lucrurile încă se mai fac la întâmplare. Să fie ieftin, nu se uită la calitate, nu se uită la igienă. E bătaie de joc, dar consumatorul ar trebui să fie mult mai atent şi să nu mai cumepere".

Controalele vin după ce, marţi, echipa Observator a făcut un experiment. A cumpărat un miel pe care l-a vândut apoi direct din portbagaj.

Reporterii au atras rapid atenţia clienţilor, dar nu şi pe cea a autorităţilor.