Senatul a decis să respingă proiectul de lege pentru alocații 2019. Astfel, alocațiile pentru copii rămân la aceeași valoare ca în anul 2015, atunci când cuantumul a fost stabilit la 84 de lei pe lună per copil.

Propunerea legislativă care prevedea majorarea alocației de stat pentru copii prevedea ca alocație să se majoreze anual cu 100% dn rata medie anuală a inflației.

Articolul continua dupa recomandari

Cu toate că Guvernul a anunțat încă din 2017 că alocațiile pentru copii se vor majora, acest lucru nu s-a întâmplat până acum, iar alocațiile au rămas la același nivel.

În prezent, copiii sub 2 ani primesc o alocație de 200 de lei pe lună, în timp ce copiii între 2 și 18 ani primesc numai 84 de lei pe lună.

Prin comparație, un copil din Germania primește o alocație de 204 euro pe lună, în timp ce un copil din România primește doar... 17 euro.

Majorare respinsă în Senat pentru alocații în 2019Vezi 2 imagini în Galerie

Prețurile cresc, alocațiile copiilor stagnează

Deși cuantumului pentru alocații 2019 ar fi trebuit să se majoreze, încă din 2017, în funcție de rata medie a inflației, alocațiile de stat pentru copii au rămas la fel ca în 2015, atunci când au fost modificate ultima dată.

"În anul 2015, alocația pentru copii a fost stabilită în cuantum de 84 de lei pe lună per copil. De atunci nu s-a mai intervenit sub nicio formă pentru a ajuta în vreun fel valoarea alocației, indiferent de evoluția prețurilor și a inflației.

Se poate remarca ușor că ajutorul bănesc pe care îl primesc copiii și tinerii din România s-a diminuat în ultimii doi ani din cauza inflației, care a atins și cifra de 5,2% în anul 2018. Creșterea continuă a prețurilor la majoritatea produselor se reflectă în cheltuielile zilnice ale tuturor.

În același timp, România înregistreaza anual o creștere economică de care, în mod firesc, trebuie să beneficieze toate categoriile sociale, inclusiv copiii și tinerii", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege pentru majorarea alocațiilor.

Cu toate acestea, Senatul a respins propunerea legislativă, urmând ca aceasta să fie supusă votului în Camera Deputaților.