Doi tineri din Cluj ne dau o lecţie de viaţă. Tineri părinţi, au renunţat la slujbe şi au devenit călători în jurul lumii. În ultimul an au străbătut 17 ţări. Cu un rucsac în spate şi copilul de 3 ani în braţe, au construit amintiri pe care apoi le-au transcris pe blogul lor. Reveniţi în ţară, ne-au împărtăşit şi nouă din experienţele trăite.

La nici 3 ani şi jumătate, Eric are o experienţă de viaţă mai bogată decât mulţi adulţi. A văzut, până la această vârstă 26 de ţări. Părinţii lui, Alina şi Andrei Ceclan, vor ca el să cunoască lumea cu propriii ochi şi nu din cărţile de poveşti. Cu un an în urmă, ambii au renunţat la slujbele bine plătite din Cluj şi au decis să se reinventeze ca familie şi părinţi din postura de. călător.

Articolul continua dupa recomandari

ALINA CECLAN: Sincer, a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o vreodată! Ne-a şi apropiat mult ca familie şi pe noi doi, şi pe toţi trei, a creat o legătură între noi!

ANDREI CECLAN: În loc să îţi iei o maşină mai bună sau o casă mai bună, noi am preferat să investim în noi, în experienţă de viaţă şi în amintiri.

Aventura clujenilor a început cu un an în urmă când au cumpărat trei bilete dus spre Caraibe. Au stat trei luni în insula Bonaire până şi-au intrat în rolul de călători cu normă întreagă. Patru continente şi 17 ţări au străbătut doar cu rucsacul în spate.

ANDREI CECLAN: Noi am căutat să vizităm ţări care nu sunt foarte turistice.

ALINA CECLAN: Ne-a impresionat foarte mult turul plantaţiilor de cafea pe care l-am făcut cu maşina în Columbia. Chiar şi pe Eric l-a impresionat foarte mult când am fost în safari în Sri Lanka unde am văzut elefanţi, familii de elefanţi.

Eric, băieţelul lor, este cel care le-a dat viaţa peste cap. Şi priorităţile. Înainte să devină mamă, Alina lucra într-o multinaţională. Andrei este medic stomatolog.

ANDREI CECLAN: De multe ori eu veneam seara acasă şi îl găseam dormind. Ne-am dat seama că copilăria lui este o chestie limitată, care nu se mai întoarce, restul, bani carieră se pot face şi mai târziu.

Andrei şi Alina nu au apelat la o agenţie de turism. Cei care vor să le urmeze, însă, exemplul, pot fie să caute inspiraţie pe blogul lor, unde au scris din prima până în ultima zi a călătoriei.

ALINA CECLAN: În principiu aveam un buget foarte strict de care ne ţineam foarte bine. Este mult mai accesibil decât pare. Mult mai accesibil decât crezi la prima vedere. În medie, o lună din anul sabatic, ca să îi spun aşa, ne costa mai puţin decât ne costa o lună de trai în Cluj înainte.

Secretul succesului stă într-o planificare riguroasă sau în ajutorul unor specialişti.

SOFIAN ZEREIK, directorul unei agenții de turism: Ca să circuli un an de zile, ai nevoie să fii monitorizat ca să preîntâmpini toate eventualele surprize neplăcute care pot apărea. Părerea mea este să apelezi la o agenţie tour-operatoare mare care să te ajute, să te monitorizeze 24 de ore din 24.

Reîntorşi la Cluj, Alina şi Andrei sunt hotărâţi să nu mai revină la vechea lor viaţă. Călătoria în jurul lumii le-a deschis simţurile şi ochii. Totuşi, o perioadă vor pleca în vacanţe mai scurte, pentru ca Eric să experimenteze şi viaţa la un domiciliu stabil.