Alimentele bio şi cele tradiţionale româneşti s-ar putea ieftini. Ministerul Finanţelor vrea să reducă taxa pe valoare adăugată cu patru procente. Pe listă sunt, în total, 700 de astfel de produse. În mod normal, măsura fiscală ar trebui să se reflecte şi în preţurile de la raft, însă trecutul arată că acest lucru nu este obligatoriu. În 2013, scăderea TVA la produsele de panificaţie a ieftinit pâinea doar pentru câteva luni.

Reducerea TVA de la 9 la 5 la sută ar trebui să se reflecte direct în preţul final, spun procesatorii. Pentru că taxa pe valoare adăugată nu este inclusă în costul de producţie. 

Articolul continua dupa recomandari

Ar putea scădea preţul la peste 700 de produse bio şi tradiţionale

Cristina Smadu, producător: Spre exemplu, la muşchiul file afumat vom avea o scădere de 4 lei pe kilogram. La ceafa coaptă la jar vom avea o scădere tot de 4 lei, iar la pieptul afumat o scădere de 3 lei pe kilogram

Astfel, produsele tradiţionale ar putea ajunge în coşurile mai multor români. 

Cozonacul Domnesc, salamul de sibiu, zacusca de vinete, telemeaua de Ibăneşti cât şi toate produsele bio vor avea un preţ mai mic la raft. 

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, printre alimentele care se vor ieftini se numără şi cele recunoscute la nivelul Uniunii Europene, cum ar fi magiunul de prune de Topoloveni, novacul afumat din Ţara Bârsei sau scrumbia afumată de Dunăre.

 Cât despre alimentele tradiţionale pe listă, în total, sunt 680 de produse. Printre care şi rulada ţărănească din Cetate, caşcavalul de capră transilvănean din Moiad, dar şi cârnaţii uscaţi din zona Buzăului.

Se solicită inclusiv scăderea preţurilor la produsele de post

Un preţ mai mic vor avea şi 83 de produse montane cum ar fi mierea de zmeură, brânza de burduf ori siropul de trandafiri. 

Reducerea TVA la aceste produse nu garantează însă că din piaţă vor dispărea falsurile ori evazioniştii. 

Abraham Marian Cioceanu, preşedinte Asociaţia Bio România: Cine a făcut evaziune fiscală înainte sigur o va face şi acum, la un nivel mai mare sau mai mic, nu ştiu. La noi pot apărea falsuri de genul acela să iau o pâine, să scriu pe ea că este bio şi ea, de fapt, să nu fie bio

Asociaţiile producătorilor au cerut extinderea acestei măsuri şi la alte categorii de alimente, cum ar fi produsele de post.