A fost alertă de gradul zero în portul Constanţa. Mai mulţi militari au fost răniţi în urma unei explozii care a avut loc la bordul fregatei Regele Ferdinand, în largul Mării Negre. Soldaţii au fost evacuaţi cu elicopterele şi transportaţi în portul militar. 

Totul a fost doar de un scenariu care a încheiat exerciţiul Sea Shield 2019, ce a reunit pe litoral trupe româneşti şi aliate. De data aceasta, simularea a inclus şi agenda unui alt exerciţiu, Vigorous Worrior, cea mai amplă operaţiune medicală de acest gen desfăşurată de NATO.

Articolul continua dupa recomandari

Primii doi răniţi aduşi la mal au fost scafandrii forţelor navale române. Executau o misiune de verificare a corpului navei, când au fost surpinşi de explozie. Un scenariu în care fiecare secundă contează. Alte victime ajung în port, pe rând, cu elicopterul sau la bordul fregatei Regele Ferdinand. Cu toţii sunt preluaţi de medicii militari, de echipajele SMURD sau de medicii de la ambulanţă.

De data aceasta a fost vorba doar de un exerciţiu de evecuare şi acordare a asistenţei medicale în cazul producerii unui accident cu victime multiple. Scenariul a încheiat Sea Shield 2019 şi a venit în completarea celui mai mare exerciţiu medical NATO: "Vigorous Worrior 19"

Filippe Larosa, medic sef Comandamentul Maritim Aliat al NATO: Pentru prima dată în seria "Vigorous Warrior" am inclus mediul maritim şi subliniem modul în care sprijinul medical maritim este foarte important pentru operaţiunile în comun. Pentru noi este foarte important să fim aici, în zona Mării Negre.

Exerciţiul vine în contextul în care în anul 2012 Forţele Navale Române s-au confruntat cu o situaţie reală de acest gen.

Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat şi el gruparea navală NATO staţionată în portul Constanţa în încheierea exerciţiului Sea Shield 19. A fost cel mai mare antrenament organizat de către forţele navale române. Pentru realizarea sa au fost dislocate 14 nave străine, 6 româneşti şi peste 2000 de militari.