A început sezonul vinului! Strugurii sunt culeşi de pe podgorii şi sunt transformaţi în must. Însă, în regiunile renumite pentru vinurile pe care le produc, tescuirea nu se face mecanic, ci aşa cum se face din moşi-strămoşi. Oamenii spun că e reţeta sigură pentru obţinerea unui must de cea mai bună calitate. 

Într-o atmosferă de sărbătoare. Aşa a început ziua pe podgoriile din judeţul Buzău. Mai ales că localnicii încă mai zdrobesc strugurii după metoda tradiţională. 

Articolul continua dupa recomandari

Acesta este, de fapt, secretul vinului devenit celebru peste hotare, spun oamenii. 

În plus, anul acesta viticultorii se pot lăuda cu chiorchini mari şi dulci. 

"Am avut un an bogat şi un an încărcat, şi cu emoţie, şi cu precipitaţii, din fiecare câte puţin, un an greu putem spune, înainte să culegem roadele de pe câmp, trebuie neapărat să facem o sărbătoare", spune Sorin Marin, directorul unei staţiuni de cercetare viticola

"Anul foarte bun, cu producţie bună, de calitate, iar dacă respecţi tehnologia, iese şi vinul bun. Perioada asta înseamnă muncă, suflet şi pasiune", spune Ion Stanciu, viticultor.

De altfel, sticlele cu vin din judeţul Buzău sunt foarte apreciate peste hotare. 

Din cauza fenomenelor extreme, producţia de anul acesta va fi cu circa 10 la sută mai mică faţă de anul trecut. Însă pierderile sunt compensate de gust. Unul care, spun producătorii, va fi mult mai bun.