Există atâtea mituri despre alimente, încât cu siguranță te întrebi, adeseori, ce să crezi și ce nu dintre numeroasele zvonuri care ajung la urechile tale. În continuare, îți vom prezenta șapte mituri despre alimente pe care nu trebuie să le crezi. Așadar, să vedem care sunt miturile pe care nu ar trebui să le crezi.

Mitul 1

Articolul continua dupa recomandari

Există un mit conform căruia nu te îmbolnăvești dacă mănânci un aliment după ce îi expiră termenul de valabilitate.

Acest mit este deopotrivă adevărat și fals.

În primul rând, trebuie să știi că data de expirare a unui produs arată că, după expirarea termenului înscris pe eticheta produsului, acesta își pierde din valorile nutriționale. Nu este recomandat să consumi alimente perisabile după data de expirare înscrisă pe ambalaj – iaurt, mezeluri și altele. În schimb, poți consuma conserve chiar și după câteva luni sau chiar ani după expirarea termenului de valabilitate, întrucât conservele sunt închise ermetic, astfel că nu există un mediu propice pentru dezvoltarea microorganismelor.

Mitul 2

Se spune că este periculos să mănânci direct din conservă, însă acest mit este fals.

Nu există niciun risc să mănânci direct din conservă, atâta timp cât conserva respectivă nu este umflată sau ruginită. Pentru a fi cu adevărat sigur că nu există riscuri, este recomandat să treci conserva sub jet de apă rece, astfel încât să fie eliminate particulele de praf sau alte microorganisme care pot fi prezente pe capacul conservei.

Mitul 3

Un alt mit spune că mâncarea poate fi ținută la frigider și consumată în siguranță cel puțin o săptămână, însă acest lucru este fals.

Se recomandă ca resturile de mâncare rămase de la cină să fie consumate în termen de maximum trei zile de la gătire. În cazul în care nu intenționezi să le consumi în acest interval, este recomandat să le pui la congelator. În acest fel, mâncarea își va păstra pentru mai mult timp gustul și valoarea nutrițională.

Mitul 4

Dacă pui ulei în apa pentru paste, acestea nu se vor lipi între ele.

Iată un alt mit fals, deoarece singurul lucru pe care îl face uleiul este acela de a îngreuna procesul de fierbere.

Este, totuși, adevărat că pastele nu se lipesc, dar nici nu pot absorbi sosul pe care l-ai preparat pentru ele, întrucât acesta va aluneca pe pastele uleioase.

Mitul 5

Nu este nicio problemă dacă bei apă din sticle de plastic mai vechi.

Și acest mit este fals, întrucât nu este recomandat să reutilizezi sticlele de plastic fără a le spăla temeinic în prealabil.

Bacteriile din cavitatea orală migrează pe gura sticlei și continuă spre interiorul recipientului, ajungând astfel în apa sau sucul din recipient. Așadar, este recomandat să nu consumi apă din flacoane vechi de plastic sau să le speli bine cu detergent de vase și apă caldă, înainte de a le reutiliza.

Mitul 6

Tigăile cu teflon eliberează substanțe cancerigene.

Acest mit este fals, dar și adevărat într-o oarecare măsură.

Este adevărat că teflonul poate elibera un gaz toxic dacă este expus la temperaturi mai mari de 370 grade Celsius. Totuși, o astfel de temperatură este rareori atinsă în timpul gătitului, astfel că nu te expui vreunui risc dacă prepari mâncare într-o tigaie cu teflon. Pentru a te asigura că nu te expui unui astfel de risc, este recomandat să gătești la foc mic și să ventilezi bine bucătăria, atunci când folosești o tigaie cu teflon. De asemenea, este recomandat să arunci tigăile veghi, zgâriate, ruginite, sau de pe care s-a dat jos stratul de teflon.

Mitul 7

Alcoolul se evaporă complet în timpul gătitului.

Acesta este încă un mit fals.

După câteva minute de fierbere, în mâncare se păstrează minimum 85% din cantitatea de alcool adăugată. După o oră de fierbere, cantitatea de alcool scade la 25%, iar după trei ore de fierbere, cantitatea de alcool rămasă în mâncare este de doar 5%.

Mituri și cum să le eviți

Ai văzut care sunt miturile despre alimente pe care nu trebuie să le crezi. În schimb, există și unele mituri adevărate. Dacă vrei să le eviți sau dacă nu ai timp de gătit, cea mai simplă metodă este să comanzi mâncarea gătită. De pe www.foodpanda.ro/ poți comanda mâncare de la diverse locații din orașul tău. Primești mâncarea rapid, sigur și fără să îți faci griji pentru numeroasele mituri legate de alimente.