Unul dintre cele mai nerespectate obiective la fiecare început de an este menținerea unei diete curate și echilibrate. De cele mai multe ori, astfel de planuri încep bine, dar rareori au continuitate, iar asta din cauza trecerii prea bruște de la un stil de viață la altul. Organismul nu este obișnuit, rutina ta nu este formată în acest fel, iar mediul tău, de la prieteni, până la familie, nu sunt adaptați cu noile tale rezoluții. Asta nu înseamnă că nu poți face schimbări importante în viața ta, din punct de vedere alimentar, dacă simți că este necesar.

6 moduri prin care îți poți ține apetitul mai bine sub control:

Articolul continua dupa recomandari

1. Fă-ți un plan pe o perioadă mai lungă

Rareori schimbările bruște dau rezultate bune, din motivele expuse mai sus. O soluție utilă este să îți propui cu adevărat o schimbare importantă într-o perioadă medie de timp. Eliminarea alimentelor nesănătoase și a produselor care știi că nu îți fac bine nu se poate produce peste noapte. În primă etapă, trebuie să le înlocuiești cu variantele lor mai sănătoase, precum pâinea integrală în locul celei albe și mai multă carne ușoară și legume în locul carbohidraților simpli, precum cartofii prăjiți, și a cărnii foarte grase. Apoi, dulciurile ar trebui înlocuite cu fructe, iar zahărul cu mierea. Poți adăuga în meniul tău câteva cuburi de ciocolată amăruie, care încetinește digestia și îți oferă un sentiment mai bun de sațietate. În al treilea rând, vei fi nevoită să îți faci planul alimentar pe cinci mese zilnice, nu trei, în care mic dejunul, prânzul și cele două gustări să reprezinte cantitatea cea mai importantă de hrană de pe tot parcursul zilei, urmând ca cina să fie doar o salată cu pui, ușoară, făcută rapid în casă. O cale prin care îți poți găsi mai ușor ideile și inspirația în bucătărie, pentru a evita să comanzi mâncare, este să urmărești cele mai bune sfaturi și produse pentru gătit, utile să te ajute să te menții în această direcție pe care ți-ai propus-o odată cu noul an.

2. Mănâncă mai multe proteine și fibre

Proteinele și fibrele au marele avantaj, așa cum se întâmplă și cu ciocolata neagră, să îți încetinească digestia, oferind o stare ridicată de sațietate. Asta înseamnă că odată ce le-ai consumat într-o cantitate suficientă, organismul tău nu va mai avea acele reprize în care îți va cere să cauți repete în frigider sau debara ceva de mâncat, de cele mai multe ori alegerile în astfel de situații fiind extrem de neinspirate.

3. Hidratează-te bine

Mai multe studii arată că apa te poate ajuta să mănânci mai puțin și mai echilibrat. Atunci când corpul tău este foarte bine hidratat, vei consuma cu 22% mai puțină mâncare, reducând astfel semnificativ excesele alimentare de zi cu zi.

4. Mâncarea solidă e foarte importantă

Supele sau ciorbele pot conține legume, însă odată fierte acestea îți pierd o mare parte din nutrienții pe care i-ai putea obține dacă le-ai consuma gătite la abur. De altfel, mâncarea lichidă este asimilată mult mai ușor de organism, iar unul dintre primele efecte este că ți se va face rapid foame din nou.

5. Nu neglija somnul

Potrivit unui raport, atunci când te odihnești mult prea puțin, vei ajunge să ai un apetit cu 24% mai ridicat, hormonii din organism care te anunță că stomacul tău este plin fiind reduși cu 26 de procente. Astfel, vei mânca mai mult și mai des din cauza oboselii.

6. Nu te feri de grăsimi

Grăsimile au fost o bună perioadă de timp considerate extrem de nesănătoase pentru organism, însă și ele sunt de mai multe tipuri. Grăsimile saturate, regăsite în cea mai mare parte în alimente procesate, precum pungile de chipsuri, sunt nesănătoase. În schimb, poți consuma grăsimi sănătoase Omega-3 din pește, care te vor ajuta să produci leptină, hormonul responsabil cu senzația de sațietate.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Kanashkin Evgeniy