Pe lângă revizia periodică a mașinii tale, umplerea rezervorului înainte de a pleca la drum și purtarea centurii de siguranță, respectarea semnelor de circulație, conducerea preventivă și păstrarea concentrării la volan sunt foarte importante și îți pot salva viața.

O statistică din 2014 spune că 3.179 de persoane au fost ucise și 431.000 de oameni au fost răniți în SUA din cauza distragerii atenției în timpul condusului.

Articolul continua dupa recomandari

Deducem, astfel, că distragerea atenției șoferului în timp ce conduce este foarte periculoasă chiar și în statele unde infrastructura rutieră este de invidiat, de aceea suntem convinși că cifrele reprezentative pentru România sunt și mai deprimante.

Iată care sunt cele 6 lucruri foarte importante care îți pot salva viața în timp ce conduci:

        1. Nu vorbi la telefon atunci când ești la volan

Dacă vorbești la telefon în timp ce conduci, riști o amendă usturătoare din partea poliției. Iar acest lucru este spre binele tău, pentru a te convinge de pericolul pe care îl reprezintă un astfel de obicei. Folosirea telefonului mobil atunci când ești la volan îți distrage foarte mult atenția, iar riscul producerii unui accident este foarte mare. Soluția este simplă și vine din partea unor astfel de casti Bluetooth, care sunt mult mai ieftine decât ți-ai fi imaginat și care te ajută să conduci în siguranță, chiar și atunci când vorbești la telefon.

         2. Nu doar telefonul mobil te pune în pericol

Americanii par obsedați de statistici, însă o astfel de „obsesie” ne poate ajuta să înțelegem mai bine o serie întreagă de fenomene legate de comportamentul șoferilor atunci când se află la volan. Spre exemplu, un sondaj realizat în SUA a arătat că 86% dintre șoferii americani recunosc că mănâncă sau beau atunci când conduc, în timp ce 20% dintre ei recunosc și faptul că își aranjează părul în timp ce se află la volan, pe șosele. 

14% dintre șoferi se machiază când conduc, iar 13% navighează și pe internet. Într-un alt sondaj, mulți americani au recunoscut că s-au spălat pe dinți sau s-au schimbat de haine în timp ce conduceau autovehiculul.

Cifrele sunt alarmante: conform mentalfloss.com, persoanele care mănâncă în timp ce conduc sunt cu 80% mai predispuse la accidente rutiere decât cele care nu mănâncă la volan.

        3. Și muzica te poate distrage

Un studiu israelian asupra a 85 de adolescenți a demonstrat că tinerii care asultă la maximum melodiile preferate în timp ce conduc sunt mai predispuși la greșeli în trafic, în timp ce adolescenții care ascultau melodii în surdină, precum soft rock sau jazz, au greșit cu 20% mai puțin decât de obicei.

        4. Și starea ta de spirit este importantă

Mai mulți cercetători care au studiat cauzele a 1.600 de accidente petrecute de-a lungul a trei ani au arătat că șoferii care conduceau supărați sau furioși au fost de 10 ori mai predispuși la accidente decât cei care conduceau atunci când erau calmi.

        5. Pauzele sunt foarte importante

Fă o pauză de la condus de fiecare dată când simți nevoia. În timpul pauzelor, mănâncă și verifică telefonul mobil, pentru a nu fi tentat să faci asta după ce te urci la volan.

        6. Așază lucrurile de care ai nevoie pe scaunul din față

Dacă pleci singur la drum, așază lucrurile de care ai nevoie pe scaunul din față, nu pe cele din spate. Este foarte periculos să te întorci în scaun atunci când conduci, chiar dacă faci asta pentru doar două sau trei secunde.

Foto: shuuterstock.com/Andrey Armyagov